Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrel operný spevák Štefan Babjak

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenská operná scéna prišla o výraznú osobnosť, keď v nedeľu náhle zomrel vo veku nedožitých 77 rokov Štefan Babjak, dlhoročný sólista a zakladateľ Štátnej opery v Banskej Bystrici.

Umelec účinkoval počas 45-ročného pôsobenia v desiatkach operných a operetných postáv. Profesionálnu kariéru ukončil pred štyrmi rokmi. ČTK o tom dnes informovalo vedenie Štátnej opery v Banskej ystrici.

"Štefan Babjak patril k najvýraznejším postavám banskobystrického hudobného života. Jeho umelecké majstrovstvo kladne prijímala nielen verejnosť, ale aj odborná kritika," povedala hovorkyňa opery Katarína Uhríková.

Babjak vynikol najmä ako predstaviteľ postáv Verdiho opier či ako Eugen Onegin, ale aj v ďalších postavách. V posledných rokoch sa podľa Uhríkovej vyznamenal napríklad v Hello, Dolly ako Horác či v postave Alfréda Doolitla v My Fair Lady.

Babjak sa narodil sa v Humennom. Spev študoval v Bratislave a popri štúdiu spieval v Lúčnici. Po ukončení konzervatória prišiel v roku 1959 aj s manželkou do Banskej Bystrice, kde sa stali zakladajúcimi členmi spevohry Divadla J. G. Tajovského. Tu pôsobil až do svojho odchodu do dôchodku. Z piatich detí Štefana Babjaka sú štyria opernými spevákmi. Najznámejší Martin Babjak je členom Slovenského národného divadla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu