Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nečakaný objav v Mariánskej priekope: Pozrite, čo našli v najhlbšom a najtemnejšom mieste na Zemi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČCHING-TAO - V hlbinách Mariánskej priekopy bol objavený úplne nový bakteriofág, čiže vírus, ktorý dokáže infikovať baktérie žijúce aj v najhlbších a najtemnejších oblastiach oceánu. Vedci sa o jeho existencii zmienili v štúdii zverejnenej v časopise Microbiology Spectrum.

V Mariánskej priekope, najhlbšom mieste na Zemi, pulzuje čulý život. Vedci v nej nedávno identifikovali doteraz neznámy vírus a rozšírili tým chápanie rozmanitosti mikroorganizmov v hlbinách vôd na našej planéte. Novoobjavený vírus je bakteriofág (často skrátený na "fág"), ktorý infikuje baktérie a replikuje sa v ich vnútri. Veci sa domnievajú, že sú to najpočetnejšie organizmy na planéte a kdekoľvek, kde sú baktérie, existujú pravdepodobne aj fágy. 

Medzinárodný tím objavil vírus v sedimente Mariánskej priekopy, ktorý bol odobratý v hĺbke 8900 metrov. "Podľa našich vedomostí ide o najhlbšie známy izolovaný fág v globálnom oceáne," uviedol člen výskumnej skupiny Min Wang. Fág s názvom vB_HmeY_H4907 zrejme predstavuje úplne novú rodinu sifovírusov s dvojvláknovou DNA. Infikuje Halomonas, čiže rod baktérií, ktoré sa často nachádzajú v hlbokom mori a v hydrotermálnych prieduchoch. V týchto prostrediach pravdepodobne zohrávajú dôležitú úlohu. Keďže fágy a ich hostiteľské baktérie sa často vyvíjajú spoločne, výskumníci vykonali genomickú analýzu DNA nového fága v nádeji, že im to pomôže zistiť  informácie o jeho vývoji a o tom, ako interaguje s hostiteľmi Halomonas. Výsledky analýzy naznačujú, že je široko rozšírený v oceáne, ale aj evolučne vzdialený od použitých referenčných vírusov. 

 

Researchers studied sediment from the Mariana Trench, Earth's deepest point, finding a novel bacteriophage in their analysis. Check it out in this article.

Posted by Science Times on Thursday, September 21, 2023

Odborníci zistili aj to, že je lyzogénny, takže do genómu hostiteľa začleňuje svoj vlastný genóm. Znamená to, že keď sa bakteriálna bunka replikuje a delí, vírusový genetický materiál sa tiež skopíruje a skončí v nových bunkách. Táto náhrada DNA by mohla byť dôkazom, že obidva organizmy dokázali pretrvávať v drsných podmorských prostrediach a naznačiť ich spoločnú evolúciu. Autori štúdie plánujú ďalšie výskumy molekulárnych mechanizmov, ktoré riadia interakcie medzi hlbokomorskými vírusmi a ich hostiteľmi. Chcú tiež pokračovať v hľadaní nových vírusov v iných extrémnych prostrediach v nádeji, že to rozšíri poznatky o týchto mikroorganizmoch a mikrobiálnom živote v hlbokom mori a mimo neho.

Viac o téme: VírusObjavMariánska priekopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu