Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekárka tvrdí: Ak nezvládnete spraviť cvik na VIDEU, možno do šiestich rokov zomriete

(Zdroj: TikTok/allieseabock)

NEW YORK - Text odzrkadľujúci predikciu týkajúcu sa zdravia a dokonca aj dĺžky života, ktorý bol zverejnený na TikToku, vyvoláva množstvo reakcií. Lekárka Natalie Azarová ho prezentovala v relácii The Today Show, pričom sa odvolávala na štúdiu realizovanú pred jedenástimi rokmi.

Cvik známy ako "test sedenia a státia" je zdanlivo jednoduchý. Lekárska poradkyňa NBC News Natalie Azarová ho považuje za nepriamy ukazovateľ zdravia a podľa nej dokonca dokáže predpovedať, ako dlho budete žiť. V štúdii z roku 2012 jej autori uviedli, že tento test je prediktorom úmrtnosti ľudí vo veku 51 až 80 rokov. "Čím nižšie je skóre, tým je sedemkrát vyššia pravdepodobnosť,  že v nasledujúcich šiestich rokoch zomriete," povedala lekárka. 

Mali by ste to však samozrejme brať s rezervou, pretože takéto testovanie nemusí byť zaručene spoľahlivé. "S pribúdajúcim vekom trávime čas rozhovormi o kardiovaskulárnom zdraví a aeróbnej zdatnosti, ale rovnováha, flexibilita a obratnosť sú tiež veľmi dôležité," upozornila Azarová. 

Cvik otestovali na vlastnej koži mnohí užívatelia TikToku a neuspeli. "Ani ja sa nedokážem elegantne dostať na zem, takže mi to znižuje životnosť na tri roky?" pýta sa jeden z komentujúcich. "Dokázal som to, ale zdá sa mi, že mi to zobralo šesť rokov života," vtipkoval druhý. 

Viac o téme: Test CvikúmrtnosťDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu