Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jeden z najdojemnejších momentov v histórii medicíny: Deti v kóme čakala istá smrť, zrazu sa prebudili!

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Library and Archives Canada)

TORONTO - Diabetes 1. typu je najrozšírenejšie chronické ochorenie detí, ktoré zahŕňa viac ako 90 percent diabetických prípadov u tých najmenších. Je to autoimunitné ochorenie, na ktoré neexistuje žiadna preventívna liečba. Ešte pred sto rokmi znamenala táto diagnóza istú smrť. Objav inzulínu však všetko zmenil. Dokumentuje ho príbeh trinásťročného chlapca a ďalších malých pacientov, ktorí by inak určite neprežili.

O hormóne inzulínu, jeho produkcii v pankrease a spojitosti s diabetom sa vedelo už polstoročie. Výsledky priniesli vedci z viacerých krajín, najmä z Nemecka a USA. Ten, kto inzulín z pankreasu extrahoval a podal prvým chorým, bol však nakoniec kanadský lekár Frederick Banting. V tom období požiadal o grant, keďže potreboval laboratórium, asistenta a desať psov. Jeho pomocníkom bol študent Charles Best, ktorý mu asistoval pri vyoperovaní slinivky brušnej zo psov. Rôznymi postupmi takto z nej získali inzulín. Látku potom Banting s ďalšími vedcami a lekármi podal v roku 1922 prvému pacientovi na svete, ktorým sa stal trinásťročný Leonard Thompson.

 

Toto je známé jako jeden z největších momentů medicíny. V roce 1922, na univerzitě v Torontu, se vědci vydali na...

Posted by Hledání ztraceného času on Friday, August 13, 2021

Chlapec bol vychudnutý na kosť. Práve najprísnejšia diéta bola jediným vtedajším liekom pred smrťou. Nemocnice boli plné chudučkých detí, ktoré umierali často na podvýživu. Keď bol Leonard hospitalizovaný, vážil len 30 kilogramov a upadal do kómy. Jeho otec v nádeji na zázrak súhlasil s aplikáciou novej, nevyskúšanej látky. Tá zabrala a počas niekoľkých týždňov sa chlapcov stav začal zlepšovať. Jeho fotografia so zdravotnou sestrou a lekárom je dodnes uložená v kanadskom archíve. Po prvej úspešnej aplikácii nasledovali ďalší detskí pacienti.

Univerzita v Toronte sa snažila vyrábať viac a viac inzulínu, čím nakoniec Banting splatil svoj dlh za laboratórium. Inzulínová liečba sa dostala do sveta, Československo prípravok začalo vyrábať v roku 1926. Inzulín sa dlho získaval predovšetkým z bravčových alebo hovädzích pankreasov, od humánneho sa líšil v počte aminokyselín, čo malo našťastie minimálny vplyv na účinok. Postupom času bol zvierací inzulín nahradený humánnym inzulínom, ktorý sa vyrába pomocou génového inžinierstva, a to tak, že do DNA baktérie Escherichia coli alebo kvasinky sa vpraví ľudský gén a následne sa z baktérií alebo kvasiniek izoluje čistý inzulín. 

Viac o téme: InzulínCukrovkaDiabetesTorontoFrederick BantingLeonard Thompson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu