Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lekárka varuje: Toto sa deje s vaším telom, ak nespíte aspoň sedem hodín denne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Spánok je pre zdravie tela i mysle veľmi dôležitý. Optimálne je spať minimálne sedem hodín. Hoci niektorí tvrdia, že dokážu normálne fungovať aj s oveľa menším objemom spánku, veda s tým celkom nesúhlasí. Menej ako sedem hodín je totiž zdraviu škodlivé. Odborník radí, ako zlepšiť kvalitu spánku.

Aj keď si to možno mnohí neuvedomujú, spánkom trávime veľkú časť svojich životov. O to dôležitejšie je postarať sa o to, aby bol kvalitný a dostačujúci. Optimálny nočný spánok by mal podľa odborníkov trvať sedem až osem hodín. Menej ako sedem hodín odpočinku môže byť podľa britskej lekárky Sary Kayatovej zdraviu škodlivé. "Spánok je oveľa dôležitejší, ako si ľudia uvedomujú. Je základom pre lepšiu funkciu mozgu a tela. Je to naozaj priorita." 

Spánok je tiež životne dôležitý pre spracovanie informácií nazbieraných počas dňa. "Po fyzickej stránke spánok umožňuje telu zregenerovať sa. Potrebujeme ho, aby sme uvažovali o spomienkach a spracovávali informácie. Ak nemáte čas robiť tieto veci, veľa spomienok a informácií, ktoré ste sa dozvedeli predchádzajúci deň, sa v mozgu nespracuje," priblížila Kayatová pre Mirror Online

Lekárka varuje: Toto sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatok spánku môže viesť k zvýšenému riziku srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky. Nie je to však len naše fyzické zdravie, ktoré je ovplyvnené dĺžkou spánku. Ak nespíte dostatočne dlho, vaše sústredenie a motivácia v práci nasledujúci deň budú pravdepodobne na nižšej úrovni. Nasledujúci deň sa budete cítiť mrzuto a nebudete schopní tolerovať rôzne veci. Ak to trvá dlho, pravdepodobne budete mať zlú náladu a úzkosť. Problémy so spánkom môžu byť krátkodobé, no keď sa z toho stane začarovaný kruh, je potrebné vyhľadať odborníka. Jedna z najbežnejších techník na zlepšenie spánku zahŕňa zapisovanie všetkých vecí, ktoré vás znepokojujú predtým, ako pôjdete spať. Tipov na lepší spánok však existuje viac. Profesor spánkovej medicíny na Oxfordskej univerzite Colin Espie sa podelil o svojich osem najlepších tipov na ľahšie zaspávanie:

  1. Uprednostňujte spánok. Spánok je často prvou vecou, ktorú mnohí obetujú, keď sú zaneprázdnení, ale udržiavanie konzistentného spánkového plánu pomôže regulovať vaše telesné hodiny, pomôže vám ľahšie zaspať a uľahčí vám vstávanie. 
  2. Vypnite to! Pokúste sa pred spaním vyhnúť obrazovkám, ako aj používaniu telefónu alebo notebooku. Elektronické zariadenia stimulujú mozog, čo sťažuje zaspávanie.
  3. Píšte. Ak sa pristihnete, že v noci nespíte a obávate sa, čo sa môže stať zajtra, skúste si tieto obavy zapísať a povedzte si, že ich budete riešiť ráno.
  4. Urobte zo svojej spálne prostredie, v ktorom sa budete cítiť pohodlne a kde môžete relaxovať. Ak je to možné, odstráňte zo spálne pracovné materiály, počítače a televízory, aby vás nerozptyľovali.
  5. Pokúste sa vyhnúť konzumácii kofeínu neskoro popoludní a večer. Kofeín je stimulant, ktorý spôsobuje bdelosť, čo sťažuje odpočinok. Skúste ho nahradiť bylinkovým čajom alebo teplým mliečnym nápojom.
  6. Alkohol síce môže krátkodobo pomôcť navodiť spánok, no z dlhodobého hľadiska kvalitu spánku znižuje. To môže viesť k tomu, že sa nasledujúci deň budete cítiť unavení bez ohľadu na to, ako dlho ste boli v posteli.
  7. Hýbte sa. Cvičenie môže zlepšiť kvalitu vášho spánku a prispieť k zdravému a upokojujúcemu nočnému odpočinku. Neskoro popoludní alebo večer zájdite na prechádzku alebo si zabehajte, aby ste svoje telo pripravili na spánok.
  8. Udržujte pravidelný spánkový režim. Snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase, dokonca aj cez víkend, ak je to možné. To pomáha regulovať vaše telesné hodiny a naprogramuje vaše telo na lepší spánok.
Viac o téme: SpánokNespavosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu