Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nátery fasád

FOTO: PR Zobraziť galériu (4)
FOTO: PR (Zdroj: Bleskovky.sk)

Pre bezchybný vzhľad fasády sú okrem výberu farby dôležité aj ďalšie faktory.

Príprava vonkajšej omietky pred nánosom fasádnej farby

Povrch vonkajšej omietky musí byť súdržný, hladký, bez prachu, mechanických splodín, masnoty a asfaltov. Nečistoty sa zvyčajne odstraňujú drôtennou kefou, špeciálnymi brúskami alebo silným prúdom vody, resp. tlakom vzduchu. Podklad musí byť nielen čistý, ale aj rovnomerný, t. j. hladký, rovný bez vyčnievajúcich hmôt, trhlín a pod. Hrubý zrnitý podklad spôsobuje nerovnomerný ďalší nános fasádnej farby, spôsobuje rýchlé ušpinenie, pri hladkej omietke tvorbu bubliniek, mechanické poškodenie, popraskanie a odlupovanie náterov.

Nátery fasád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bleskovky.sk)

Penetrácia – základ predpovrchovej úpravy

Podklad musí mať schopnosť udržať zmeny vyplývajúce z nástreku farby, čo sa dosiahne správnou penetráciou. Kvalitný penetračný náter je základom predpovrchovej úpravy. Používa sa špeciálna penetračná látka, zvlášť na nové omietky a väčšie plochy a na omietky s voľnejšími časticami piesku. Pri menších plochách sa môže použiť zriedená farba toho istého spojiva (rovnakého chemického zloženia). Penetračný náter musí vsiaknuť do podkladu a nemá vytvoriť na povrchu hladkú lakovanú vrstvu, na ktorej by mohlo dochádzať k praskaniu ďalšieho náteru.

Výhodné je penetráciu vykonať štetcom, pretože náter potrebujeme dostať čo najhlbšie do podkladu. Pri druhom a ďalších nánosoch je valčekovanie alebo striekanie výhodnejšie.

Omietka dobre vyzretá

Nátery fasád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bleskovky.sk)
Pri novostavbách musí byť omietka dobre vyzretá, až potom sa môže fasáda farebne upraviť. Minimálna doba karbonizácie pri bežných vápenno-cementových omietkach je 4 – 8 týždňov, pri betóne a azbesto-cementových podkladoch až 10 týždňov.

Poškodená omietka – čo s ňou?

Na starých domoch sa bežne stretávame s tým, že omietka z niektorých miest už opadala. Omietku s nedostatočnou priľnavosťou treba odstrániť a poškodené miesta opraviť. Pred nátermi musia byť tieto opravy vyzreté, t. j. musí prebehnúť karbonizácia, čo je chemická reakcia vápna s oxidom uhličitým zo vzduchu. Obvykle sa vyžaduje minimálne 1 mesiac zrenia omietky. Prípadné trhliny sa vyšpárujú príslušnými tmelmi alebo maltovou zmesou.

Z podkladu je nevyhnutné odstrániť zdroje vlhkosti, zabrániť prenikaniu zemnej vlhkosti. U neodizolovaných omietok dochádza k tvorbe máp alebo odlupovaniu omietky. Je to spôsobené tým, že s vodou postupujú rozpustené soli v zemine, ktoré sa vplyvom vysychania usadzujú v omietke a na povrchu omietky. Pokiaľ nie je izolácia proti vlhkosti dostatočná, je vhodné zvážiť použitie špeciálnych sanačných omietok. Výkvety, t. j. biele kryštalické usadeniny solí odstránime kefovaním. Umytie vodou nepostačuje, pretože výkvety sa rozpustia a vsiaknu do omietky.

Nátery fasád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bleskovky.sk)

Z povrchu starej omietky je nevyhnutné odstrániť plesne, riasy, lišajníky a pod.

Dokonalé očistenie ale i dezinfekcia omietok je prvým predpokladom dokonalej prípravy fasády.

Za akého počasia sa dá pracovať?

Pri natieraní fasády farbou by teplota nemala klesnúť pod 10 °C a nemala presiahnuť 30-35 °C. Príliš silné slnko nepôsobí na náter priaznivo, pretože náter rýchlo zasychá. Natierať sa nesmie ani v daždi, po daždi je vhodné počkať s prácou 1 – 2 dni. Na povrchu natieraného podkladu nesmie byť rosa a pri striekaní pištoľou náteru škodí vietor.

Medzi najdôležitejšie pracovné pomôcky pri náteroch patria štetec, valček alebo stiekacie zariadenie. Valček volíme, zvlášť na hrubšie omietky, s dlhším vlasom.

Zdroj: www.chemolak.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu