Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Máte sedavé zamestnanie? Jednoduchý CVIK, ktorým sa dá aktivovať metabolizmus aj počas sedenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Experimentálna fyziologická štúdia naznačuje, že zbavovanie sa tukových vankúšikov nemusí byť iba synonymom tvrdej driny v posilňovni. Podobný efekt údajne môžeme dosiahnuť aj pri dlhodobom vysedávaní. Podľa jej autorov je dôležité v sede správne posilňovať šikmý lýtkový sval (soleus), ktorým dokážeme na celé hodiny aktivizovať metabolizmus.

Sedavé zamestnanie môže mať nežiaduce následky, pretože ľudia pri práci za stolom zvyčajne sedia celé hodiny nesprávne, čo sa časom nepriaznivo prejavuje na ich zdravotnom stave. Výsledky nového výskumu však naznačujú, že už malý pohyb dolných končatín dokáže zmierniť niektoré negatívne účinky sedenia a dokonca udrží v chode metabolizmus na celé hodiny. Za všetkým je sval soleus nachádzajúci sa na zadnej strane lýtka pod gastrocnemiom. Rozhodujúci je pri chôdzi, behu a skákaní a podľa autorov štúdie môže podnietiť metabolický potenciál jednoduchými výponmi. "Nikdy sme ani len nesnívali o tom, že tento sval má takúto kapacitu. Je súčasťou našich tiel, ale nikto nikdy neskúmal, ako sa dá použiť na optimalizáciu zdravia. Pri správnej aktivácii môže soleus zvýšiť lokálny oxidačný metabolizmus na vysoké úrovne na celé hodiny a nielen minúty," uviedol Marc Hamilton z Univerzity v Houstone. 

Do experimentu jeho tímu sa zapojilo 25 účastníkov, ktorých životný štýl siahal od sedavého až po aktívny. Títo ľudia boli nútení vykonávať výpony z pohodlnej polohy sedenia pomocou monitorov a biopsie svalu určenej na interpretáciu výsledkov. Podľa krvných výsledkov viedli pohyby aktivizujúce soleus k 52-percentnému zlepšeniu stabilizácie kolísania glukózy v krvi. Keď boli účastníkom podané glukózové nápoje, znížili ich potrebu inzulínu o 60 percent. Zároveň došlo k spaľovaniu tukov v krvi, a to konkrétne lipoproteínu, ktorý je zodpovedný za vysoký cholesterol. Časť kúzla výponov je pravdepodobne ukrytá v spôsobe, akým sa tento sval udržiava pod napätím. Namiesto rozkladu glykogénu, ako u iných svalov v tele, soleus využíva glukózu v krvi a tuky, takže môže neustále pracovať, kým kráčame a beháme. 

Máte sedavé zamestnanie? Jednoduchý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Nižšia ako normálna závislosť chodidla od glykogénu mu pomáha pracovať celé hodiny bez námahy počas tohto typu svalovej aktivity. Existuje totiž určitý limit svalovej vytrvalosti spôsobený vyčerpaním glykogénu," vysvetľuje Hamilton. Nič však nie je dokonalé. Aktivovanie tohto svalu má veľký potenciál ovplyvniť ľudské metabolické zdravie, ale schudnúť týmto spôsobom nebude až také jednoduché. "Výpon vyzerá zvonku jednoducho, ale niekedy to, čo vidíme voľným okom, nie je celý príbeh. Je to veľmi špecifický pohyb, ktorý si vyžaduje istý postup a skúsenosti na optimalizáciu zdravotných výhod." 

Vedci, ktorí realizovali experiment, aktuálne pracujú na zdokonaľovaní inštrukcií, aby sa ľudia pracujúci v sede mohli pustiť do takéhoto cvičenia bez potreby sofistikovanej techniky. V súčasnosti totiž mnohí využívajú bežecké pásy, ktoré si prikladajú k pracovným stolom, kráčajú po nich a pracujú. Vedieť správne aktivovať svalstvo v sede je však predsa len oveľa lacnejší a dostupnejší variant, ako si chrániť zdravie aj pri dlhodobom vysedávaní.

Viac o téme: CvičenieMetabolizmusTrikSedavé zamestnanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu