Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Astronaut na ISS zachytil na FOTO podivný úkaz: Pozrel na Zem a... čo to, preboha, je?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/NASA Earth)

WASHINGTON - Astronaut na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice nedávno zachytil zvláštny obraz Zeme s dvoma nesúvisiacimi modrými kvapkami svetla žiariacimi v atmosfére planéty. Fotografiu zverejnil Národný úrad pre letectvo a vesmír na stránke NASA's Earth Observatory.

Členovi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa minulý rok podarilo zachytiť zvláštny obraz Zeme z vesmíru. Vidno na ňom dve modré svetelné guľôčky trblietajúce sa v atmosfére našej planéty. Oslnivá dvojica vyzerá priam nadpozemsky. V skutočnosti má však reálne vysvetlenie; ide o výsledok dvoch nesúvisiacich prírodných javov, ku ktorým náhodou došlo v rovnakom čase. Stalo sa tak vo chvíli, keď ISS prechádzala ponad Juhočínske more. 

 

Let’s go out on a limb… An astronaut aboard the International Space Station took this photo of Earth’s limb – the edge...

Posted by NASA Earth on Sunday, October 9, 2022

Prvé modré svetlo, ktoré je viditeľné v spodnej časti fotky, je masívny blesk niekde v Thajskom zálive. Blesky sú z ISS ťažko pozorovateľné, pretože zvyčajne ich prekrývajú mraky. Ale tento konkrétny nastal vedľa veľkej kruhovej medzery v hornej časti mrakov. Týmto správne načasovaným preblesnutím sa stalo, že blesk osvetlil okolité steny zakalenej kaldery a vytvoril tak nápadný svetelný prstenec, píše Live Science. Druhá modrá škvrna je výsledkom pokriveného svetla z Mesiaca. Orientácia prirodzeného satelitu Zeme vo vzťahu k ISS znamená, že svetlo, ktoré odráža späť od Slnka, prechádza priamo cez atmosféru planéty a premení ho na jasne modrú guľu s nejasným halo. 

Podľa Earth Observatory je tento efekt spôsobený rozptýlením mesačného svetla od malých častíc v zemskej atmosfére. Rôzne farby viditeľného svetla majú odlišné vlnové dĺžky, čo ovplyvňuje ich interakciu s časticami atmosféry. Modré svetlo má najkratšiu vlnovú dĺžku, preto sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozptýli. Toto všetko spôsobilo, že sa Mesiac na tejto snímke zmenil na modrý. Tento efekt zároveň vysvetľuje, prečo má obloha cez deň modrú farbu. Takto sfarbené vlnové dĺžky slnečného svetla sa podľa NASA najviac rozptyľujú a sú pre ľudské oko viditeľnejšie. 

Astronaut na ISS zachytil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Na fotografii je viditeľná aj žiariaca pavučina umelých svetiel pochádzajúcich z Thajska. Ďalšie významné zdroje svetelného smogu na zábere pochádzajú z Vietnamu a ostrova Hainan, hoci tieto svetelné zdroje sú z veľkej časti zakryté mrakmi. Oranžové halo rovnobežné so zakrivením Zeme je okrajom atmosféry, ktorý je podľa Earth Observatory pri pohľade z vesmíru bežne známy ako okraj Zeme. 

Viac o téme: ISSNASAZemMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu