Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NASA šokovala: Vedci budú vedieť už z diaľky posúdiť, či je na inej planéte možný život!

(Zdroj: NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter)

WASHINGTON - Podľa štúdie publikovanej v časopise Astrophysical Journal, vedci objavili a skúmajú planétu vzdialenú 40 svetelných rokov od našej Zeme. Údajne spĺňa dve dôležité podmienky pre život ľudí na nej, hladinu oxidu uhličitého aj poveternostné podmienky.

Atmosféra planéty s názvom TRAPPIST-1e je údajne podobná tej našej zemskej. Sú na nej podobné hladiny oxidu uhličitého a meniace sa poveternostné podmienky, informoval Unilad. Prvýkrát v histórii sa teda skĺbili dve podmienky, ktoré sú potrebné pre život ľudstva. Planétu by mal v najbližšej dobe preskúmať aj teleskop Jamesa Webba.

Doktor Assaf Hochman z Inštitútu Fredy & Nadine Herrmann of Earth Sciences v Izraeli povedal: „Výskum spolu s pozorovacími údajmi z Webbovho vesmírneho teleskopu umožnia vedcom efektívne posúdiť atmosféru mnohých iných planét bez toho, aby museli na danú planétu poslať vesmírnu posádku, aby ich fyzicky navštívila. Pomôže nám to robiť informované rozhodnutia o tom, ktoré planéty sú dobrými kandidátmi na ľudské osídlenie a možno aj nájsť život na týchto planétach."

Spomínaná planéta TRAPPIST-1e má však oveľa citlivejšiu atmosféru ako Zem, čo znamená, že skleníkové plyny môžu spôsobiť oveľa extrémnejšie klimatické zmeny ako na našej planéte. Vedcov to však neodrádza a práve naopak, dychtivo pokračujú v hľadaní planét, ktoré sú pre ľudí najobývateľnejšie.

Pred pár mesiacmi sa Národnému ústavu pre letectvo a vesmír podarilo pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba odhaliť vodu na planéte vzdialenej viac ako 1150 svetelných rokov. NASA vtedy potvrdila, že našla „oblaky na inom svete“, pričom na Twitteri napísala: „@NASAWebb zachytil podpis vody na obrovskej plynnej planéte WASP 96-b, ktorá obieha okolo hviezdy vzdialenej 1150 svetelných rokov. Prvýkrát sme objavili dôkazy o oblakoch v atmosfére tejto exoplanéty." Po objave hovorca NASA potvrdil, že: "Skúmanie exoplanét je teraz hlavnou súčasťou misie."

K diskusii prispel aj Elon Musk, ktorý dúfa, že sa mu podarí dostať ľudský život na Mars. Plánuje tak spraviť v nasledujúcom desaťročí.

Viac o téme: NASAŽivot na inej planéteTRAPPIST-1e
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu