Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO kňaza slúžiaceho omšu počas horúčav obletelo svet: Hádajte, čo použil namiesto oltára

Kňaz odslúžil omšu na mori pri matraci
Kňaz odslúžil omšu na mori pri matraci (Zdroj: YouTube/BlitzTv)

RÍM - Kňaz Mattia Bernasconi počas horúceho letného dňa na juhu Talianska odslúžil omšu pre stredoškolských študentov priamo v mori. Namiesto oltára použil nafukovací matrac plávajúci na vode. Za netradičnú bohoslužbu sa síce neskôr ospravedlnil, prokuratúra ale prípad začala vyšetrovať pre "urážku náboženského vyznania", napísal server denníka The Guardian.

Tridsaťšesťročný kňaz z milánskej arcidiecézy pomáhal pri meste Crotone na týždennom letnom tábore pre študentov, ktorý organizuje organizácia Libera bojujúca proti vplyvu mafie, korupcii a nerovnosti. Bernasconi chcel pôvodne nedeľnú omšu usporiadať v tieni pod stromami na pobreží. Keď ale nenašiel vhodné miesto, rodina na pláži mu ponúkla, že mu požičia matrac. Omša sa potom konala v mori a všetci zúčastnení, vrátane kňaza samotného, ​​boli v plavkách. 

Fotografie z netradičnej omše sa rýchlo začali šíriť na sociálnych sieťach. Miestna katolícka cirkev vyzvala, aby sa zachovávalo "liturgické dekorum a rešpekt". Počas školských prázdnin alebo v prázdninových lokalitách je možné omšu slúžiť vo vonkajších priestoroch, ale vždy je potrebné to konzultovať s vedením miestnej cirkvi, uviedla vo vyhlásení arcidiecéza v Crotone.

Giuseppe Capoccia, vrchný prokurátor mesta Crotone, v rozhovore s talianskymi novinami La Repubblica uviedol, že kňaz je vyšetrovaný pre "urážku náboženského vyznania". Bernasconi svoje konanie v stredu obhajoval, zároveň sa ale ospravedlnil, pokiaľ jeho konanie niekoho pohoršilo. "Rozhodne som nemal v úmysle zľahčovať Eucharistiu," uviedol kňaz. "Ale symboly sú silné, to je pravda, a hovoria, niekedy inak, než by sme si priali. Bolo odo mňa naivné neprikladať im patričnú váhu," dodal Bernasconi.

Viac o téme: MatracOltárKňazOmša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu