Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pápež sa priznal! Veľmi túži po tom, aby navštívil Ukrajinu, chce prispieť k ukončeniu ruskej vojenskej ofenzívy

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Rím/Ottawa 24. júla (TASR) - Pápež František v nedeľu na palube lietadla smerujúceho z Ríma do Kanady novinárom povedal, že "veľmi túži" po tom, aby uskutočnil návštevu Ukrajiny a pokúsil sa prispieť k ukončeniu už päť mesiacov trvajúcej ruskej vojenskej ofenzívy. Informujeme na základe správy prevzatej z agentúry Reuters.

"Veľmi túžim po tom, aby som išiel do Kyjeva," odpovedal pápež na otázku ohľadom prípadnej cesty na Ukrajinu. Pápež už v predošlom rozhovore pre Reuters zo začiatku júla naznačil, že dúfa, že krátko po návšteve Kanady by sa mu mohlo podariť vycestovať aj do Kyjeva a Moskvy. "Chcel by som ísť (na Ukrajinu) a najprv by som chcel ísť do Moskvy," povedal vtedy pápež. Dodal, že dúfa, že ruský prezident Vladimir Putin by mu to umožnil v záujme mieru.

Do Moskvy dosiaľ nezavítal žiadny pápež

Priblížil tiež, že ohľadom prípadnej návštevy Moskvy bol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v kontakte vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. Po zverejnení rozhovoru Kyjev pápeža znova pozval na návštevu Ukrajiny. Kremeľ však uviedol, že s Vatikánom nie je v náležitom kontakte čo sa týka možnej návštevy Moskvy. Do Moskvy dosiaľ nezavítal žiadny pápež. Pápež inváziu ruských síl na Ukrajine opakovane odsúdil. V júni Moskvu jednoznačne obvinil z toho, že voči Ukrajine vedie "krutú a nezmyselnú útočnú vojnu".

Pápež František je v Kanade

Pápež František bude v Kanade do budúcej soboty. V rámci návštevy zavíta do miest Edmonton, Quebec a Iqaluit. Pápežova apoštolská cesta je dôležitým krokom v jeho snahe reagovať na škandál týkajúci sa sexuálneho zneužívania indiánskych detí duchovnými a desaťročí utajovania týchto skutkov. Očakáva sa, že pápež zopakuje ospravedlnenie, ktoré v apríli vo Vatikáne predniesol kanadským delegáciám. Ako povedal novinárom, ide o cestu "pokánia".

Viac o téme: RuskoUkrajinaPápež FrantišekVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu