Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké odhalenie o UFO: Poručík mal na smrteľnej posteli prezradiť, čo sa naozaj stalo v Roswelli v roku 1947

Poručík Walter Haut Zobraziť galériu (6)
Poručík Walter Haut (Zdroj: Getty Images, Twitter/Vicky Verma)

NOVÉ MEXIKO - Poručík Walter Haut pracoval v minulosti ako referent pre styk s verejnosťou na vojenskej základni v Roswelli v Novom Mexiku. Na smrteľnej posteli, keď mu už o nič nešlo, sa priznal k odhaleniu nových informácií o potenciálnom zatajovaní mimozemšťanov, ktoré vraj nakrútil na video. Správa bola zverejnená až po jeho smrti.

Havária "neznámeho objektu" v Roswelli 2. júla 1947 priniesla priveľa otázok. Odvtedy sa odštartovala jedna z najväčších teórií o mimozemskom živote. Mnoho ľudí zaujímalo, či sa na Zemi naozaj objavili bytosti z iného sveta. Čoskoro sa začali šíriť špekulácie o zatajovaní faktov, ktoré mala americká vláda skrývať pred celou verejnosťou.

 

Armáda v tom čase vydala tlačovú správu o údajnej havárii, ktorá znela: "Teórie o havarovanom lietajúcom tanieri vo včerajších hodinách sa stali skutočnosťou. Spravodajský dôstojník 509. bombardovacej skupiny vzdušných síl Roswell Army Air Field mal to šťastie a získal dostatok informácií o lietajúcom tanieri."

Pozornosť celého sveta sa upriamila na malé mesto v americkej púšti. Ošiaľ však trval len necelých 24 hodín; armáda totiž na druhý deň zmenila svoje stanovisko o celej udalosti a teóriu o UFO vyvrátila. Oným záhadným objektom mal byť akýsi odpočúvací balón, ktorý sa zrútil v rámci utajeného projektu. Jeho cieľom bolo zistiť informácie o sovietskych jadrových testoch. 

Veľké odhalenie o UFO:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Nová správa 

V roku 2007 nastal zvrat. Znovu sa objavili tvrdenia o tom, že mimozemšťania v roku 1947 skutočne navštívili Zem. Poručík Walter Haut pracoval vtedy na vojenskej základni neďaleko Roswellu. Práve on stál za pôvodnou tlačovou správou, ktorá najprv oznamovala, že na príkaz veliteľa základne, plukovníka Williama Blancharda, bol nájdený lietajúci tanier. Haut zomrel v decembri 2005. Na smrteľnej posteli sa údajne priznal k nakrúteniu videa, no zverejniť sa to mohlo až po jeho smrti. Stalo sa tak v roku 2007, čo vyvolalo ďalšie pochybnosti o tom, čo sa vlastne v Roswelli pred vyše 70 rokmi stalo, píše The Mirror

Balón mal podľa Hauta len zakrývať skutočnosť. Objekt, ktorý údajne pristál v púšti, americká armáda v tichosti zamkla v jednom z vojenských hangárov. Haut v správe opísal, že videl nielen vesmírny objekt, ale aj mimozemské telá. Keď dorazil na základňu, povedali mu, že sa zrútilo UFO a medzi troskami sa našlo malé telo. Čestné vyhlásenie zdieľané po jeho smrti opisuje stretnutie na základni s plukovníkom Williamom Blanchardom a generálom Rogerom Rameym.

Pátranie v inej lokalite  

Haut tvrdí, že na zhromaždení si všetci prezerali kusy trosiek, ale nikto nedokázal identifikovať materiál, z ktorého boli vyrobené. Uviedol, že tlačovú správu armáda uverejnila preto, lebo obyvatelia Roswellu už vedeli o mieste havárie. V skutočnosti tu však bolo druhé miesto, kde sa našlo oveľa viac trosiek. Tvrdil, že tlačová správa mala za cieľ odvrátiť záujem verejnosti od druhého a dôležitejšieho miesta. Spomenul upratovanie, ktoré prebiehalo niekoľko mesiacov a zahŕňalo vojenský personál, ktorý hľadal na oboch miestach havárie nejaké ďalšie trosky. Počas tohto pátrania boli vymazané akékoľvek známky nezvyčajnej aktivity, aby sa zakrylo, čo sa skutočne stalo.

Veľké odhalenie o UFO:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

UFO a dve telá 

Haut si spomína, ako ho vzali do jedného z hangárov v Roswelli (Building 84), kde videl údajné UFO. Opisuje to ako kovový predmet v tvare vajíčka s dĺžkou od troch do piatich metrov a šírkou približne dvoch metrov. Objekt opísal ako telesom bez okien, krídiel, chvosta, podvozku alebo akýchkoľvek iných prvkov. Tvrdil, že dve telá boli na podlahe a čiastočne zakryté. Boli vysoké asi 1 až 1, 5 metra a mali netradičné veľké hlavy. Hautova správa sa končila slovami: "Som presvedčený, že to, čo som videl na vlastné oči, bol nejaký druh vesmírneho plavidla a jeho posádka."

Veľké odhalenie o UFO:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie je známe, či mal Haut na smrteľnej posteli potrebu povedať pravdu, alebo sa cítil vinný za to, že bol súčasťou akéhokoľvek potenciálneho zatajenia. Jedno je ale isté, havária v Roswelli priťahuje do dnešných dní nadšencov UFO, ktorí sa snažia cez rôzne teórie potvrdiť existenciu mimozemského života. 
 

Viac o téme: Havária1947UFONové MexikoRoswell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu