Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé verejné vypočutie pracovníkov Pentagónu o UFO: Potvrdili existenciu nevysvetliteľných javov, hrozba pre Zem?!

Piloti pozorovali javy, na ktoré sa nenašlo vysvetlenie
Piloti pozorovali javy, na ktoré sa nenašlo vysvetlenie (Zdroj: U.S. Department of Defense)

Článok zverejnený na portáli Live Science dokumentuje podrobnosti o verejnom vypočutí predstaviteľov Pentagónu členmi Kongresu Spojených štátov, ktoré sa týkalo utajovaných skutočností o UFO. Vyplýva z neho, že incidenty spájané s mimozemskými civilizáciami nie sú úplne preukázateľné, ale k nevysvetliteľným javom dochádza čoraz častejšie, pričom zatiaľ sa nedá bližšie špecifikovať, či predstavujú hrozbu pre našu planétu.

Predstavitelia Pentagónu sa po prvý raz od 60. rokov minulého storočia verejne vyjadrili k záležitostiam UFO a verejnosti predstavili utajované zábery tzv. neidentifikovaného leteckého fenoménu (UAP). Hlavnou časťou programu bola správa Pentagónu z júna 2021. Vyplýva z nej, že piloti amerického námorníctva nahlásili od roku 2004 až 144 pozorovaní UAP, pričom väčšina z nich dospela k záveru, že pravdepodobne predstavujú fyzické objekty. Krátke video zobrazuje guľu, ktorá sa nadzvukovou rýchlosťou približuje po dráhe letu vojenského lietadla. Objekt bol zachytený cez okno kokpitu stíhačky FA-18 v roku 2021, videl ho pilot námorníctva a zachytili ho aj senzory. O čo presne išlo, zostáva záhadou. Zástupca riaditeľa Námornej spravodajskej služby Scott Bray si jeho pôvod nevie vysvetliť. "Nemám vysvetlenie, čo predstavuje tento konkrétny objekt." 

Mimoriadne nezvyčajné letové správanie

Od zverejnenia minuloročnej správy sa počet hlásených pozorovaní UAP zvýšil na viac ako 400. Mnohé z incidentov sa odohrali vo vojenských výcvikových a vzdušných priestoroch. Uvedených 144 pozorovaní UAP bolo zahrnutých do správy z júna 2021 a 18 z nich vykazovalo mimoriadne nezvyčajné letové správanie. Tieto záhadné objekty podľa správy "zostávajú nehybne stáť vo vzduchu, pohybujú sa proti vetru, náhle manévrujú alebo sa pohybujú značnou rýchlosťou bez rozoznateľných prostriedkov pohonu". Zverejnené videá tiež ukázali, že niektoré z týchto zdanlivo bezpohonných plavidiel sa pohybujú nadzvukovou rýchlosťou. Jeden záznam zachytený americkým námorníctvom dokumentuje sférické UFO, ktoré sa vznáša vo vzduchu, poskakuje zo strany na stranu a ponára sa do oceánu. "Toto vypočutie a naša práca v oblasti dohľadu má vo svojom jadre jednoduchú myšlienku: Neidentifikované letecké javy sú potenciálnou hrozbou pre národnú bezpečnosť a podľa toho je potrebné s nimi zaobchádzať," uviedol člen Snemovne reprezentantov André Carson. 

Na vypočutí vypovedali aj námestník ministra obrany pre spravodajstvo a bezpečnosť Ronald Moultrie, poradca ministra obrany Lloyda Austina a organizátor novej synchronizačnej skupiny pre identifikáciu a riadenie vzdušných objektov, ktorá bola zriadená na sledovanie UAP. Podľa Moultrieho Pentagón nemôže vylúčiť, že pozorovania by mohli súvisieť s mimozemským životom. "Existujú zložky našej vlády, ktoré sa zaoberajú hľadaním mimozemského života. Naším cieľom nie je niečo zakryť, ale pochopiť, čo je tam vonku." Bray však odmietol názor, že UAP môže mať mimozemský pôvod. "V rámci pracovnej skupiny sme neodhalili žiadne emanácie, ktoré by naznačovali, že ide o niečo mimozemské." Zdôraznil aj to, že sa nenašiel žiadny materiál ani nevysvetliteľné trosky a že piloti námorníctva sa nikdy nepokúsili komunikovať s týmito objektmi. 

 

🛸👀 Watch it LIVE! The U.S. Congress will hold a public hearing today (May 17) on reports of unidentified aerial phenomena (UAP) skirting through our skies.

Posted by Space.com on Tuesday, May 17, 2022

Videli ich aj spojenci

Väčšina pozorovaní bola nevysvetliteľná a mohla byť dokonca nebezpečná. Bray uviedol, že UAP mohli spôsobiť zhruba jedenásť kolízií s americkými vojenskými lietadlami. K niektorým stretom došlo v citlivých jadrových zariadeniach. Ide napríklad o údajný incident na leteckej základni Malmstrom v Montane, pri ktorom bolo znefunkčnených desať jadrových medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) v období, keď na oblohe žiarila červená guľa. Tieto objekty boli identifikované aj armádami iných krajín. "Videli ich aj spojenci. Čína tiež vytvorila pracovnú skupinu UAP. S niektorými zdieľame údaje my a niektorí zas spolupracujú s nami." Ďalšie video zverejnené počas vypočutia zachytáva záznam nočného videnia viacerých blikajúcich trojuholníkov vznášajúcich sa vo vzduchu. Tentoraz však prítomní tvrdili, že išlo o vizuálne efekty, ktoré vytváralo slabé svetlo dronov a odrážalo sa od okuliarov nočného videnia.

Vypočutie v priamom prenose bolo podľa Carsona pokusom zákonodarcov destigmatizovať zvláštne vzdušné javy. "Stigma spojená s UAP príliš dlho bránila dobrej spravodajskej analýze. Piloti sa vyhýbali podávaniu správ alebo boli na smiech. Predstavitelia odsunuli túto záležitosť do úzadia alebo ju úplne zamietli pod koberec v strachu zo skeptickej komunity národnej bezpečnosti. Dnes už vieme, že UAP sú nevysvetliteľné, ale sú skutočné a treba sa nimi zaoberať. Hrozby, ktoré predstavujú, je treba zmierniť," vyhlásil. 

 

Almost a year after a U.S. intelligence report on UFOs provided few answers to what military pilots had encountered in...

Posted by ABC News on Tuesday, May 17, 2022

Napriek tomuto tlaku na transparentnosť je ešte stále veľa toho, čo sa odborníci na obranu a spravodajstvo snažia utajiť. Po verejnom prerokovaní totiž nasledovalo druhé neverejné pojednávanie vyhradené pre utajované skutočnosti. Analýza tohto typu sa naposledy uskutočnila v roku 969, kedy sa vyšetrovanie UFO zo strany amerického letectva s názvom Project Blue Book skončilo záverom, že nebol definovaný žiadny nevysvetliteľný lietajúci objekt a že žiadny nebol nikdy považovaný za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Takmer o päťdesiat rokov neskôr, v roku 2017, Politico a New York Times vypustili sériu informátorských správ o tajnom úrade Pentagónu pre výskum UFO. Obsahovali množstvo svedectiev pilotov námorníctva a posádok radaru, ktorí sa stretávali s podivnými vzdušnými objektmi na takmer dennej báze. 

Po týchto správach prezident Joe Biden zahrnul do nového zákona o autorizácii národnej obrany požiadavku, aby armáda vytvorila nový úrad na vyšetrovanie UAP, ktorý bude vydávať výročné správy a bude realizovať polročné brífingy pre Kongres. Správa z roku 2021 nie je jediným nedávnym odhalením, že vláda USA tajne dokumentuje podivnú a zdanlivo nevysvetliteľnú aktivitu. V apríli bulvárny denník US Sun na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) predstavil verejnosti viac ako 1500 strán dokumentov súvisiacich s UFO. Databáza dokumentov Pokročilého programu identifikácie leteckých hrozieb (AATIP) prebiehajúceho v rokoch 2007 až 2012 obsahovala správy o viac ako 300 lekárskych záznamoch súvisiacich s údajnou interakciou medzi človekom a UFO. Išlo o popáleniny, poškodenie mozgu, nervov, búšenie srdca a bolesti hlavy, ku ktorým došlo po údajných blízkych stretnutiach s anomálnymi vozidlami.

Viac o téme: UFOPentagonUAP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu