Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mafián Al Capone sa do dejín zapísal ako brutálny zločinec: Za mreže ho dostal pôvodom Čech, zomrel ako troska

Al Capone Zobraziť galériu (3)
Al Capone (Zdroj: TASR/AP)

PALM ISLAND - Chicagský gangster Al Capone, ktorý zomrel 25. januára 1947 vo veku 48 rokov, sa do dejín zapísal ako brutálny zločinec a neľútostný šéf podsvetia. Osudnými sa mu však nestali vraždy, násilie či organizovaný zločin. Do väzenia sa nakoniec dostal pre daňové úniky.

Al Capone, ktorý sa stal vo svojich najlepších rokoch aj celebritou a hral sa na mecenáša, si odsedel sedem a pol roka z 11-ročného trestu. Na slobodu sa dostal v roku 1939 ako troska postihnutá paralýzou v dôsledku syfilisu. 

Predala sa aj Al Caponeho obľúbená pištoľ: Jeho osobné veci vydražili za viac ako tri milióny

K bohatstvu mu dopomohla prohibícia 

Syn chudobných prisťahovalcov z talianskeho Neapola začal pracovať ako predavač cukroviniek, no v USA sa v 20. rokoch minulého storočia vyšvihol na post kráľa organizovaného zločinu. Triaslo sa pred ním nielen Chicago. Capone sa stal šéfom podsvetia pre svoju povestnú krutosť na ceste za ziskom. Svojimi nemilosrdnými praktikami vzbudzoval veľký strach ako "netvor bez súcitu". K obrovskému bohatstvu mu pomohlo ovládnutie prostitúcie, hazardu, ale najmä prohibícia, ktorá bola v USA zavedená od januára 1919. Caponeho gang sa zameral na pašovanie a nelegálny obchod s alkoholom, ktorý v najlepších rokoch vynášal až sto miliónov dolárov ročne. Povestná bola aj jeho schopnosť podplácania polície, právnikov a politikov. Nielen ulice Chicaga zažívali v tom období veľkú mieru násilia. Najznámejší Caponeho krvavý podpis mala poprava mužov Moranovho gangu z februára 1929, známa ako Masaker na Deň svätého Valentína. Na zemi v garážach zostalo vtedy ležať sedem tiel a viac ako sto nábojníc. 

Za mreže ho dostal starosta Čermák

Neústupným bojom s mafiou (a snahou o ukončenie prohibície, ktorá jej nahrávala) sa preslávil starosta Chicaga českého pôvodu Anton Cermak (Čermák). Počas jeho éry bol Al Capone zatknutý. Jedna z verzii uvádza, že Al Capone stál aj za jeho smrťou; Cermak zahynul v roku 1933 pri atentáte na prezidenta Franklina Roosvelta. Atentátnik Giuseppe Zangara mohol ale v skutočnosti mieriť na starostu, ktorého smrť si objednal mafián spoza mreží. 

Anton Cermak
Zobraziť galériu (3)
Anton Cermak  (Zdroj: profimedia.sk)

Orgány činné v trestnom konaní sa mnoho rokov pokúšali dostať Al Caponeho za mreže. Nedokázali ho ale priamo usvedčiť zo žiadneho vážneho zločinu. Až pomocou nastrčeného agenta z ministerstva financií sa podarilo zhromaždiť dôkazy o porušení zákona o daniach z príjmu. "Verejný nepriateľ číslo jeden", ktorý sám ubil na smrť niekoľkých ľudí a ďalšie desiatky dal zlikvidovať, bol poslaný v roku 1931 do väzenia na jedenásť rokov za únik na daniach.

Mafián Al Capone sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Väčšinu trestu si odpykal, v roku 1939 bol ale z obávaného väzenia Alcatraz prepustený a následne pre pokročilé štádium syfilisu aj hospitalizovaný. Ako osamotená ľudská troska dožíval Al Capone vo svojej usadlosti na Floride, kde napokon aj zomrel necelé dva roky po skončení druhej svetovej vojny. 

Viac o téme: MafiaChicagoAl CaponeAnton Cermak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu