Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO V Číne objavili unikátne dinosaurie vajce: Jeho obsah vedcom vyrazil dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KAN-ČOU - Bezprecedentná fosília dinosaurieho mláďaťa dokonale stočeného vo vajci vrhá viac svetla na spojenie medzi dinosaurami a vtákmi. Ide o mimoriadne vzácny exemplár, kosti dinosaurích mláďat sa totiž iba málokedy zachovajú ako fosílie. Podľa expertky až doteraz nebolo presne jasné, čo sa deje vo vnútri dinosaurieho vajca.

Sedemdesiat miliónov rokov stará fosília uchováva embryonálnu kostru oviraptoridného dinosaura, ktorý dostal prezývku Baby Yingliang podľa názvu čínskeho múzea, v ktorom sa fosília nachádza. Kosti mláďat dinosaurov sú malé a krehké a len veľmi zriedkavo sa zachovali ako fosílie, takže ide o veľmi unikátny nález, skonštatovala docentka na katedre geovied na University of Calgary Darla Zelenitskyová. "Je to úžasný exemplár. Pracujem na dinosaurích vajciach už 25 rokov a nič podobné som ešte nevidela."

FOTO V Číne objavili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Až doteraz sa o tom, čo sa dialo vo vnútri dinosaurieho vajíčka pred vyliahnutím, vedelo len málo, pretože existuje málo embryonálnych kostier, najmä tých, ktoré sú kompletné a zachované v životnej polohe. Vajíčko je dlhé asi 17 centimetrov. Odhaduje sa, že dinosaurus má dĺžku 27 centimetrov od hlavy po chvost. Ak by žil v dospelosti, bol by dlhý asi dva až tri metre. Čínski, britskí a kanadskí vedci študovali polohy Baby Yingliang a iných predtým objavených embryí oviraptoridov. Dospeli k záveru, že dinosaury sa pred vyliahnutím pohybovali a menili pózy podobne ako mláďatá vtákov. "Väčšina známych embryí dinosaurov, ktoré nie sú vtáčie, je neúplná s rozčlenenými kostrami (kosťami oddelenými v kĺboch)," uviedla v správe zverejnenej v časopise Science Waisum Maová, hlavná autorka štúdie a výskumníčka z University of Birmingham. 

FOTO V Číne objavili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

FOTO V Číne objavili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Všetky vtáky sa priamo vyvinuli zo skupiny dvojnohých dinosaurov známych ako teropódy, medzi ktorých členov patrí vysoký Tyrannosaurus rex a menšie velociraptory. Fosília bola nájdená v čínskej provincii Ťiang-si a v roku 2000 ju získal riaditeľ čínskej kamenárskej spoločnosti Liang Liu. Fosília skončila v sklade, do značnej miery zabudnutá na nasledujúcich desať rokov, kedy zamestnanci múzea triedili škatule a objavili fosíliu počas výstavby Yingliang Stone Nature History Museum.

Viac o téme: VajceDinosaurusFosília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu