Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž (38) náhle začal trpieť triaškou a dezorientáciou: Absolútne nechutný objav v jeho mozgu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Prípadová štúdia zverejnená v časopise The New England Journal of Medicine zdokumentovala prípad pacienta, ktorého priviezli do nemocnice v Massachusetts. Bol dezorientovaný a mal triašku. Séria vyšetrení odhalila, že príčinou tohto stavu bol parazit, ktorého prítomnosť v tele sa zvyčajne prejavuje stratou hmotnosti. Tento muž však trpel inými príznakmi.

Strava môže byť bohatým prenášačom parazitov, ktoré využijú tráviacu sústavu ako vstupnú bránu a postupne cez ňu dokážu napádať jednotlivé orgány. Podľa odborníkov trvá niekedy celé roky, kým sa prejaví ich prítomnosť v podobne rôznych príznakov. Dôkazom je aj prípad 38-ročného Američana, ktorý dostal záchvat. Našli ho na podlahe a hovoril pri tom nezmysly. Nikdy predtým vraj nemal vážnejšie zdravotné problémy. Prevezený bol do nemocnice Massachusetts General Hospital, kde sa podrobil vyšetreniam. Celý čas bol zmätený a stále hľadel do stropu. 

FOTO Muž (43) mal kŕče v bruchu: Sadol si na záchod a... toto päťmetrové monštrum z neho vyliezlo

Výsledky vyšetrení doviedli lekárov k záveru, že muž má v tele pásomnicu, ktorá napadla jeho mozog. Následné testy túto diagnózu potvrdili, mužov mozog sa skutočne stal domovom niekoľkých lézií obsahujúcich červy tohto parazita. Infekcia spôsobená larvami pásomnice sa nazýva cysticerkóza. Jej prítomnosť môže mať katastrofálny vplyv na fungovanie celého organizmu. V tele hostiteľa dokáže pásomnica prežívať celé roky bez toho, aby mu spôsobila vážnejšie zmeny zdravotného stavu. V štúdii lekári uviedli, že v prípade tohto pacienta trvalo zhruba dvadsať rokov, kým sa u neho prejavili prvé príznaky. Vtedy žil v Guatemale, kde sú tieto infekcie pomerne časté. Liečba trvala tri roky a bola úspešná. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: profimedia.sk)

Pásomnice sa dokážu presúvať z človeka na človeka prostredníctvom výkalov a zvyčajne sa nachádzajú v nedostatočne tepelne upravenom alebo špinavom mäse a rybacine. Sú obojpohlavné, čiže majú samičie a samčie pohlavné bunky.  Aj keď majú tendenciu usadiť sa najmä v tráviacom trakte, dokážu napádať aj iné orgány. V najviac postihnutých oblastiach môžu tieto infekcie predstavovať 30 až 70 percent prípadov podozrenia na epilepsiu. Jedným z najbežnejším príznakov cysticerkózy je strata hmotnosti. Uvedený príklad je však dôkazom, že tento parazit dokáže spôsobiť oveľa vážnejší problém, dávajte si preto pozor na to, čo jete. 

Viac o téme: ParazitPásomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu