Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Medzi neverníkmi existujú spoločné ZNAKY: Výskumy odhalili, ktoré to sú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CONNECTICUT - Zistenie, že vás váš partner podvádza, je síce zničujúce, no bohužiaľ sa to stáva čoraz častejšie. Podľa prieskumu spoločnosti YouGov z roku 2016 asi každý piaty človek tvrdí, že podviedol aspoň jedného partnera. Mali by ste si preto dať pozor na jednu vec, ktorá sa javí ako indikátor nevery.  

Existuje nespočetné množstvo dôvodov, prečo sa ľudia rozhodnú podviesť svojho partnera alebo partnerku. Nie je možné s istotou vedieť, či by vás váš partner mohol podviesť, avšak výskumy zistili, že medzi tými, ktorí podvádzajú partnerov, existujú určité spoločné znaky.

Čítajte aj: Experti vytvorili sexuálnu kalkulačku: Povie vám, s koľkými ľuďmi ste sa nepriamo vyspali!

Štúdia z roku 2010 prezentovaná na 105. výročnom stretnutí Americkej sociologickej asociácie zistila, že čím viac je muž ekonomicky závislý na svojej ženskej partnerke, tým je pravdepodobnejšie, že ju podvedie.

Autorka štúdie Christin Munschová, odborná asistentka sociológie na Univerzite v Connecticute, skúmala údaje o viac ako 1 000 mužoch a 1 500 ženách vo veku od 18 do 28 rokov, ktorí boli buď v manželstve, alebo v partnerskom spolužití najmenej jeden rok. Zistila, že u mužov, ktorí boli úplne závislí od príjmu ich partnerky, bola päťkrát vyššia pravdepodobnosť, že budú podvádzať, ako u mužov, ktorí do vzťahu prispeli rovnakou sumou peňazí.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Zároveň bolo pravdepodobnejšie, že podvádzali aj muži, ktorí zarábali podstatne viac ako ich partnerky. Muž s najväčšou pravdepodobnosťou podvádzal, keď jeho príjem bol vyšší ako príjem jeho partnerky, ale jeho partnerka stále tvorila okolo 75 percent z tohto príjmu.

„Na jednom konci spektra môže zarábanie menšej čiastky peňazí oproti partnerke ohroziť rodovú identitu mužov tým, že spochybní tradičné poňatie mužov ako živiteľov rodiny,“ uviedla Munschová. „Na opačnom konci spektra môžu byť muži, ktorí zarábajú oveľa viac peňazí ako ich partnerky, v zamestnaniach, ktoré ponúkajú viac príležitostí na podvádzanie, ako je dlhá pracovná doba, cestovanie a vyššie príjmy, vďaka ktorým je podvádzanie jednoduchšie utajiteľné,“ dodala.

Kedy je menšia pravdepodobnosť podvádzania?

Na druhej strane, ženy, ktoré boli viac finančne závislé od svojich mužských partnerov, nemali väčšiu šancu podvádzať. „Zdá sa, že ekonomická závislosť žien má opačný efekt: čím viac sú závislé od svojich mužských partnerov, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa zapoja do nevery,“ poznamenala Munschová.

Podľa štúdie mali ženy, ktoré boli úplne závislé od príjmu svojho mužského partnera, o 50 percent menšiu pravdepodobnosť podvádzania ako ženy, ktoré zarobili rovnaké množstvo peňazí ako ich partner. Medzitým mali ženy, ktoré tvorili väčšinu alebo celý príjem domácnosti, o 75 percent menšiu pravdepodobnosť, že svojho partnera podvedú.

„Pre ženy nie je zarobenie menšieho množstva peňazí hrozbou, je to status quo,“ vysvetlila Munschová. „Dôležitejšie je, že ekonomicky závislé ženy sa môžu stretnúť s menšou možnosťou podvádzania a môžu vypočítavo dospieť k záveru, že podvádzanie jednoducho nestojí za to,“ dodala Munschová.

Viac o téme: ŽenyMužiNevera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu