Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Mimoriadny úspech vedcov! Slepému pacientovi sa podarilo čiastočne vrátiť zrak

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Pacient, ktorý bol od narodenia nevidiaci kvôli dedičnej genetickej chorobe, získal čiastočne zrak vďaka inovatívnej technike, ktorá prepája génovú terapiu a svetelnú stimuláciu. O vedeckom úspechu medzinárodných tímov z Francúzska, Spojených štátov a Švajčiarska napísal časopis Nature Medicine. Technika, odborne nazývaná optogenetika, bola podľa autorov článku úspešne na človeku použitá prvýkrát.

Pacient, ktorý sa zúčastnil štúdie, trpel diagnózou retinitis pigmentosa. Ide o progresívne degeneratívne ochorenie oka, ktoré spôsobuje poškodenie sietnice, čo zvyčajne nakoniec vedie k slepote. Kým na začiatku liečby pacient nerozoznal svetlo a tmu, po terapii je schopný rozpoznať predmety a dotknúť sa ich, píše agentúra AFP.

Čítajte aj: Dobre sa pozrite na túto FOTO: Ľudia sú absolútne zmätení, koľko je na nej popíjajúcich?

Ak má človek normálny zrak, receptory svetla na sietnicu používajú proteíny schopné reagovať na svetlo - opsíny. Tie odovzdávajú vizuálne informácie do mozgu. Aby sa obnovila citlivosť na svetlo, pacientovi bol injekčne podaný gén kódujúci jeden z týchto proteínov, ktorý detekuje žlté svetlo. 

Po piatich mesiacoch od aplikácie novej genetickej informácie, keď malo telo dostatok času na produkciu proteínu v dostatočnom množstve, pacient skúsil špeciálne cvičenia. Mal pri nich na očiach okuliare s kamerou, ktoré vyvinuli vedci presne pre tento pokus. Pomocou okuliarov premietali žlté obrázky priamo na sietnicu pacienta. „Po siedmich mesiacoch pacient začal vykazovať známky zlepšenia zraku,“ uvádza v správe výskumný ústav zameraný na zrak z parížskej Sorbonny. „Pomocou okuliarov je teraz pacient schopný lokalizovať, počítať a dotknúť sa predmetov,“ uvádza správa. Pri pokuse dotknúť sa zošita uspel pacient v 92 percentách prípadov, kontakt so škatuľkou od svoriek bol úspešný len v 36 percentách prípadov. Pri vizuálnom počítaní téglikov boli úspešné približne dve tretiny pokusov.

Retinitis pigmentosa postihuje asi jedného človeka z 3500. Optogenetika existuje už viac ako dvadsať rokov, doteraz sa ale používala najmä na základný výskum. Tento medzinárodný projekt je prvý, ktorý použil klinické testy a dosiahol úspech.

Viac o téme: SlepotaTerapiaVedaOptogenetika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu