Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Vo vidieckom sídle objavili starú zásielku: Pozrite, čo poslala kráľovná vojakom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Anglicku na pôde vidieckeho sídla našli 121 rokov starú čokoládu zo zásielky, ktorú objednala kráľovná Viktória pre britských vojakov slúžiacich v Južnej Afrike. Táto konkrétna tabuľka čokolády nájdená v pôvodnej plechovke patrila aristokratovi, ktorý bojoval v druhej búrskej vojne na prelome 19. a 20. storočia, napísala agentúra Reuters.

"Už nevyzerá príliš lákavo, je dávno po dátume spotreby a najskôr by ste si na nej počas Veľkej noci príliš nepochutili, ale je stále celá a ide o vzácny nález," povedala o čokoláde kurátorka Anna Forrestová z britskej pamiatkovej správy National Trust. Cukrovinku objavili spolu s helmou, ktorá patrila sirovi Henrymu Edwardovi Paston-Bedingfieldovi, v starom rodinnom sídle v Norfolku vo východnom Anglicku, po smrti jeho dcéry. Na úzkej plechovke, v ktorej bola čokoláda, je odkaz od kráľovnej Viktórie pre vojakov "Prajem vám šťastný nový rok" a tiež portrét panovníčky a nápis "Južná Afrika 1900". Kráľovná vtedy objednala 100 000 tabuliek čokolády s hmotnosťou približne 226 gramov, aby zlepšila morálku vojakov nasadených v Afrike.

V Británii pôsobili vtedy traja hlavní výrobcovia čokolády - Cadbury, Fry a Rowntree - a všetky viedli kvakeri (člen protestantskej náboženskej spoločnosti, pozn. red.), ktorí nesúhlasili s vojnou. Odmietli si za zákazku nechať zaplatiť a čokoládu zabalili do neoznačených obalov, na ktorých neboli ich logá. Kráľovná však trvala na tom, že vojaci musia vedieť, že čokoláda je z ich vlasti, a tak sa logá nakoniec objavili na niektorých tabuľkách, ale nie na plechovkách. Dodnes sa zachovalo niekoľko plechoviek tejto šarže čokolády, ale len v zriedkavých prípadoch sa vie, komu pôvodne patrili. Nájsť plechovku aj s pôvodným sladkým obsahom je úplná rarita, pretože väčšina obdarovaných čokoládu zjedla.

V druhej búrskej vojne proti sebe v rokoch 1899 a 1902 stáli osadníci dvoch nezávislých štátov obývaných Búrmi na juhu Afriky a britské imperiálne vojská. V oblasti sa našli bohaté náleziská zlata a diamantov, Briti si nakoniec oblasť za cenu ťažkých strát podrobili.

Viac o téme: ČokoládaBritániaKráľovná Viktória
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu