Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Ženu zaočkovali počas tehotenstva proti covidu-19: Neskutočné, čo sa stalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FLORIDA - Počas tehotenstva dostala žena z južnej Floridy prvú dávku vakcíny od firmy Moderna. O tri týždne neskôr porodila zdravé dievčatko. Lekári sa domnievajú, že ide o prvé dieťa v USA, ktoré sa narodilo s protilátkami proti koronavírusu. Zdá sa, že očkovanie tehotných žien dokáže chrániť novorodencov pred COVID-19.

V Spojených štátoch amerických sa prvýkrát narodilo dieťa s protilátkami proti koronavírusu. Jeho matkou je zdravotníčka, ktorá sa v 36. týždni tehotenstva nechala zaočkovať prvou dávkou vakcíny Moderna. Doktori Paul Giblert a Chad Rudnick prezentovali tieto zistenia v predbežnej štúdii, ktorá ešte nebola recenzovaná. V každom prípade ale evidovali časť protilátok v čase pôrodu, po analýze krvi z pupočníka odobratej dieťaťu bezprostredne po narodení a placenty. "Ukázali sme, že protilátky IgG SARS-CoV-2 sú detekovateľné vo vzorke pupočníkovej krvi novorodenca už po jednej dávke vakcíny Moderna COVID-19," uviedli. Podľa ich slov by teda mohlo byť možné chrániť deti pred COVID-19 očkovaním tehotných žien. Lekári však zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum na overenie bezpečnosti a účinnosti vakcín počas tehotenstva.

To, že matky predtým infikované koronavírusom môžu prenášať protilátky na novorodenca, bolo známe už predtým. Prechod protilátok z matky na dieťa placentou je navyše dobre zdokumentovaný u iných vakcín, vrátane tej proti chrípke. Odborníci preto dúfajú, že rovnaká ochrana novorodencov bude možná aj po očkovaní matkou proti COVID-19. "Vyzerá to nádejne, pretože to poskytuje určitú úroveň ochrany jednej z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva - novorodencom," uviedla Neeta Ogdenová, interná lekárka a imunologička. Keďže zatiaľ neexistuje vakcína pre deti, Ogdenová považuje očkovanie matiek, ktoré prenesú protilátky na plod, ako potenciálne účinnú metódu ochrany. 

Lekári prezradili, ako je to s očkovaním žien, ktoré chcú otehotnieť: Jednoznačný ODKAZ

Tieto zistenia podporujú aj ďalšie nedávne, zatiaľ nerecenzované štúdie. Všeobecná nemocnica v Massachusetts nedávno študovala 131 žien, z toho 84 tehotných, 31 dojčiacich a 16 netehotných. Všetky dostali vakcínu Pfizer alebo Moderna. Vedci spozorovali rovnako silné imunitné reakcie u tehotných a dojčiacich žien. Ďalej boli protilátky prítomné v placente a materskom mlieku každej odobratej vzorky. "Protilátky generované materskou vakcínou boli zistené v pupočníkovej krvi všetkých desiatich detí, ktoré sa narodili počas obdobia skúmania," uviedla spoluautorka štúdie Andrea Edlowová, špecialistka na materskú a fetálnu liečbu vo všeobecnej nemocnici v Massachusetts. 

KORONAVÍRUS Ženu zaočkovali počas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Minulý mesiac spoločnosť Pfizer oznámila, že začala prvý rozsiahly pokus s vakcínou pre tehotné ženy, ktorý sa má ukončiť začiatkom roku 2023. Táto vakcína bola v decembri schválená na núdzové použitie v USA a milióny ľudí, vrátane tisícok tehotných žien, ju už dostali. Moderna, ktorej vakcína v decembri tiež získala povolenie na núdzové použitie v USA, ešte nerealizuje výskumy zamerané na tehotenstvo, ale vytvorila register na sledovanie tehotných žien, ktoré budú očkované. Firma Johnson & Johnson, ktorá minulý mesiac získala povolenie na núdzové použitie svojej vakcíny, uviedla, že plánuje zahrnúť do svojich štúdií tehotné ženy a dojčatá a zhromažďovať údaje o tehotných ženách prostredníctvom registra.

Viac o téme: ProtilátkyTehotenstvo KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu