Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Cestovateľská mapa: Vraciate sa na Slovensko? Musíte splniť tieto povinnosti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Prešovský kraj)

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu pokračuje a pravidlá sa jej vývoju neustále prispôsobujú. Platí to aj pre podmienky vstupu na Slovensko. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí o ich úprave od pondelka 22. marca informovalo aj na svojej stránke na sociálnej sieti. Čo teda čaká tých, ktorí prichádzajú zo zahraničia? Nie všetci totiž musia podstúpiť rovnakú procedúru.

Vedec Čekan vyzval Slovákov! DESATORO na zvládnutie pandémie koronavírusu, Veľká noc bude kľúčová

Cestovatelia

Pokiaľ cestujete z krajiny EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva, ste povinní zaregistrovať sa elektronicky na korona.gov.sk/ehranica, nastúpiť do domácej izolácie a oznámiť to vášmu lekárovi. Domáca izolácia sa po bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením jej 14. dňa alebo obdržaním negatívneho výsledku testu najskôr na 8. deň izolácie.

Pokiaľ cestujete z inej krajiny, ste taktiež povinní zaregistrovať sa elektronicky na korona.gov.sk/ehranica, nastúpiť do domácej izolácie a oznámiť to vášmu lekárovi. Domáca izolácia sa končí obdržaním negatívneho výsledku testu najskôr na 8. deň izolácie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Pracovníci v zahraničí a ľudi žijúci v zahraničí - pracujúci na Slovensku

Pokiaľ cestujete z krajiny EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva a v tejto krajine pracujete alebo v tejto krajine žijete a pracujete na Slovensku, ste povinní zaregistrovať sa elektronicky na korona.gov.sk/ehranica, nastúpiť do domácej izolácie a oznámiť to vášmu lekárovi. Domáca izolácia sa po bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením jej 14. dňa alebo obdržaním negatívneho výsledku testu.

Výnimky z karantény

Pre pendlerov, študentov a iné osoby pravidelne prekračujúce hranice sú výnimky uvedené v platnej vyhláške Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Nájdete v nej aj úplné informácie o vyššie uvedených povinnostiach pri príchode na Slovensko.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Cesta k susedom na letisko a návrat

"Krátkodobé výjazdy na najbližšie letiská v susedných štátoch EÚ sú možné aj bez potreby preukázania sa negatívnym testom na ochorenie COVID-19 pri návrate. Osoby, ktoré prepravujú svojich blízkych z/na medzinárodné letiská na území Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska, sa najneskôr pri odchode zo Slovenska musia zaregistrovať na https://naletisko.mzv.sk," informuje ministerstvo zahraničných vecí.

Pri kontrole sa treba preukázať potvrdením o tejto registrácii a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou. Cesta sa musí vykonať výhradne cez územie členských štátov EÚ, bez zastavenia s výnimkou zastavenia na nevyhnutné tankovanie pohonných látok a nástup či výstup prepravovanej osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu