Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

O takomto objave archeológovia ani nesnívali: Gigantická cunami vymazala z mapy sveta celé dediny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN DIEGO - Archeológ Gilad Shtienberg z Kalifornskej univerzity sa zaoberá výskumom sedimentov v izraelskom archeologickom nálezisku Tel Dor s cieľom získať čo najviac informácií o zmenách a vývoji podnebia. Jeho tímu sa len nedávno podarilo zistiť, že túto oblasť zasiahla prehistorická vlna cunami.

Shtienbergov projekt sa zameriava na rekonštrukciu starodávnej zmeny podnebia a životného prostredia pozdĺž izraelského pobrežia za posledných 12 000 rokov. Výsledky analýz vzoriek sedimentov nájdených počas vrtov v blízkosti starobylej osady Tel Dor dokazujú, že pred 9910 až 9290 rokmi došlo v tejto oblasti k masívnej cunami. Vedci o tom informovali v akademickom žurnále PLOS ONE

Zemetrasenia patria v tejto lokalite k pomerne častým udalostiam. Podľa historických záznamov a geografických údajov dochádza k jednej vlne cunami približne každých sto rokov. Archeológovia sa v rámci tohto výskumu zaoberali obdobím od konca poslednej doby ľadovej, keď sa začali roztápať ľadovce, stúpala hladina morí a pobrežie bolo veľmi ďaleko od miesta, kde leží teraz. Odhadujú tak, že vlna, ktorá bola schopná uložiť mušle a piesok uprostred sladkovodných mokradí vo vzdialenosti 1,5 až 3,5 kilometra od vtedajšieho pobrežia, musela byť vysoká 16 až 40 metrov.

O takomto objave archeológovia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Predtým zdokumentovaná cunami vo východnom Stredomorí prenikla do vnútrozemia vo vzdialenosti len okolo 300 metrov, takže udalosť v Tel Dor musela byť oveľa intenzívnejšia a ničivejšia. Zničených bolo veľa nielen pobrežných, ale aj vnútrozemských dedín, ktoré doslova zmizli bez toho, aby po nich zostali nejaké záznamy. Existuje však množstvo dôkazov o tom, že oblasť bola osídlená pred 8000 rokmi. "Nikdy sme ani len nesnívali o tom, že nájdeme dôkazy o prehistorickej vlne cunami v Izraeli. Keď sme doma v San Diegu rozrezali jadrá, tak sme pochopili, že  to bude jackpot," vyhlásil Shtienberg. 

Miestna cunami má tendenciu vznikať v dôsledku zemetrasení v Mŕtvom mori a následných podmorských zosuvov pôdy. Autori štúdie uvádzajú, že existenciu zemetrasenia, ktoré spustilo obrovskú vlnu zhruba pred 10 000 rokmi, možno spojiť aj s poškodením stalaktitov v jaskyni v neďalekom pohorí Karmel. Existuje totiž množstvo dôkazov o tom, že boli poškodené práve v tomto období.   

Viac o téme: CunamiIzraelTel Dor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu