Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tieto Vianoce budú výnimočné! FOTO Uvidíme ÚKAZ, ktorý tu nebol takmer 800 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Astronómovia tvrdia, že už čoskoro sa Jupiter a Saturn dostanú do takej vzájomnej blízkosti, ako to nebolo takmer osemsto rokov. Ak toto "stretnutie" zmeškáte, budete mať smolu. Opäť k nemu totiž dôjde až v roku 2400.

Už 21. decembra sa na nočnej oblohe Jupiter a Saturn navzájom priblížia do tesnej vzájomnej blízkosti. Astronómovia tvrdia, že sa tak stane prvýkrát za posledných takmer 800 rokov. Vzdialenosť by mala byť menšia ako je šírka splnu hneď po západe slnka na zimný slnovrat. Tieto obrovské planéty sa k sebe zbližujú už od leta.

PRIESKUM odhalil, čo ľudí najviac desí, keď sa povie vesmír: Hrozivému rebríčku kraľuje TENTO jav

Pokiaľ to počasie dovolí, nebeský úkaz bude viditeľný odkiaľkoľvek na Zemi, hoci najlepšie viditeľný bude z blízkosti rovníka. Ľudia žijúci v Londýne a New Yorku uvidia planéty blízko horizontu zhruba hodinu po západe slnka.

Tieto Vianoce budú výnimočné!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Rice University/Patrick Hartigan)

Nebeský úkaz bude viditeľný od 16. do 25. decembra a väčšina pozorovateľov s ďalekohľadom to bude môcť sledovať každý večer. Určite si to nenechajte ujsť, pretože najbližšie sa Jupiter a Saturn začnú vzájomne približovať až 15. marca 2080 a k úplnej konjunkcii dôjde až v roku 2400. V tom čase budú planéty na oblohe vyššie a dokonca budú aj dlhšie viditeľné.

„Zosúladenie medzi týmito dvoma planétami je pomerne zriedkavé a vyskytuje sa približne raz za 20 rokov,“ uviedol astronóm Patrick Hartigan z Rice University v Houstone v Texase. „Táto konjunkcia je výnimočne zriedkavá obzvlášť kvôli tomu, ako blízko sa planéty budú navzájom javiť,“ vysvetlil.

Zároveň poznamenal, že ak by ste chceli vidieť minulú konjunkciu, museli by ste sa vrátiť späť do 4. marca 1226. „Večer najbližšieho priblíženia 21. decembra budú vyzerať ako dvojitá planéta oddelená iba jednou pätinu priemeru splnu,“ dodal Hartigan.

Podľa Hartigana sa planetárne duo bude každý večer okolo západu slnka javiť nízko na západnej oblohe. Malo by byť tiež dostatočne jasné na to, aby ho bolo možné vidieť počas súmraku. „Čím ďalej na sever budete, tým menej času budete mať na to, aby ste zahliadli konjunkciu, kým sa planéty ponoria pod horizont,“ upozornil Hartigan.

Viac o téme: SaturnJupiterAstronómiaÚkazPozorovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu