Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci odhalili, ako by sa dalo zabrániť úmrtiam na COVID-19 u mužov: Nebude sa im to ale asi páčiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

LUGANO - K pozoruhodným zisteniam sa dopracoval tím vedcov z Università della Svizzera italiana v švajčiarskom Lugane. Ich štúdia preukázala súvislosť medzi androgénovou deprivačnou terapiou (ADT) a ochorením COVID-19. Hoci tieto poznatky teoreticky otvárajú možnú formu prevencie, verejnosť nie je takémuto postupu príliš naklonená.

Z doterajších štatistík vyplýva, že na ochorenie COVID-19 zomiera viac mužov ako žien, hoci miera infekcie je rovnomerná. A práve mužov sa týkajú výsledky ostatnej švajčiarskej štúdie, ktorú viedla profesorka Andrea Alimontiová. Odhalila totiž súvislosť medzi androgénovou deprivačnou terapiou (ADT) a ochorením spôsobeným koronavírusom. Počas tejto terapie, ktorá je známa aj pod názvom chemická kastrácia a používa sa pri liečbe rakoviny prostaty, dochádza k zníženiu produkcie testosterónu, ktorý vyživuje rakovinotvorné bunky. 

Vedci odhalili, ako by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Alimontiová v časopise Annals of Oncology uviedla, že onkologickí pacienti v talianskej oblasti Benátsko boli častejšie pozitívne testovaní na koronavírus než pacienti s inými diagnózami. Dôvodom môže byť podľa vedúcej autorky štúdie fakt, že rakovina znižuje obranyschopnosť, ale zároveň pripúšťa, že výsledky týchto štatistík môžu byť ovplyvnené aj tým, že onkologických pacientov testujú častejšie. Vedci zistili, že u mužov s rakovinou bolo ochorenie COVID-19 diagnostikované 1,8-krát častejšie ako u tých bez rakoviny. Lenže u sledovaných mužov s rakovinou prostaty, ktorí nepodstúpili ADT terapiu, to bolo iné a počas sledovaného obdobia u nich miera infekcie dosahovala 0,31 percenta v porovnaní s inými druhmi onkologického ochorenia. Navyše u viac ako 5000 sledovaných mužov podstupujúcich ADT klesla miera infekcie na štvrtinu.

Vedci odhalili, ako by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bez ďalšieho experimentovania je potrebné pripustiť možnosť existencie aj iných dôvodov vedúcich k rozdielnosti výsledkov medzi mužmi liečenými ADT a tými, ktorí túto liečbu neabsolvovali. Okrem toho medzi šestinou onkologických pacientov, ktorí zomreli na COVID-19, neboli takí, ktorí podstúpili uvedenú terapiu. "Zistili sme, že pacienti, ktorí sa liečia na rakovinu prostaty terapiou ADT, sú viac chránení, a to napriek tomu, že všetci onkologickí pacienti sa infikujú koronavírusom častejšie než osoby trpiace inými chorobami," vysvetľuje Alimontiová.

KORONAVÍRUS sa rozšíril po svete skôr, ako experti predpokladali! Genetik prehovoril o jeho infekčnosti

Pre mužov s komplikovaným priebehom COVID-19 prichádza podľa profesorky nová nádej v podobe terapie ADT, a to najmä pre tých, ktorí trpia agresívnou formou rakoviny prostaty. Odborníčka navrhuje, aby u onkologických pacientov infikovaných alebo ohrozených koronavírusom bola uplatňovaná práve terapia obmedzujúca tvorbu testosterónu. Aj napriek jej ubezpečeniam, že hladina tohto hormónu sa po terapii vráti na normálnu úroveň, mnohých mužov desí predstava chemickej kastrácie.  

Viac o téme: KoronavírusRakovina prostatyCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu