Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO z dvoch parkov odhalilo brutálny rozdiel: Veď to bije do očí, polícia diskriminuje!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: koláž Ed García Conde, Ursula Liang)

NEW YORK - Newyorčania minulý víkend vyrazili do mestských parkov užívať si po miernom uvoľnení obmedzení teplé jarné počasie. Ale nie vo všetkých sa oddychovalo rovnako. Poukazuje na to príspevok miestneho blogera, ktorý zverejnil dva veľmi odlišné zábery z jedného dňa v dvoch parkoch.

Starosta New Yorku Bill de Blasio uplynulú nedeľu ocenil občanov najľudnatejšieho amerického mesta za dodržiavanie preventívnych opatrení týkajúcich sa pandémie. Jeho slová sú však v rozpore s príspevkom novinára a blogera Eda Garcíu Conda, ktorý sa objavil na jeho stránke Welcome2TheBronx. Zverejnil tam dva zábery z 2. mája z miestnych parkov, ktoré sa už na prvý pohľad veľmi líšia.

Kým na park St. Mary's v južnej časti Bronxu precízne dozerali policajti, v dôsledku čoho zíval prázdnotou, Christopher Street Pier na Manhattane bol plný ľudí užívajúcich si jarnú pohodu bez akýchkoľvek ochranných pomôcok. A po strážcoch zákona ani chýru ani slychu.

"Myslím si, že policajný zbor robí pri kontrole preventívnych opatrení veľký rozdiel medzi farebnými a bielymi občanmi," uviedol Conde. Podľa neho obyvatelia bohatých a väčšinou bielych štvrtí si môžu užívať teplé počasie a prijímať rúška od priateľských policajtov, zatiaľ čo v latino komunitách, predovšetkým v "čiernom" Bronxe, hliadkujú policajné autá a vyháňajú ľudí z parkov "Pre mňa  je to veľmi znepokojujúce a do očí bijúce," povedal bloger, ktorý nerozumie tomu, prečo sú niektorí ľudia privilegovaní, keď je práve New York epicentrom nákazy v USA a na COVID-19 tam zomrelo už vyše 20 000 ľudí. 

Zdravotníci v New Yorku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

Starosta tvrdí, že zo strany kompetentných pri kontrolovaní preventívnych opatrení nie sú uplatňované špecifické pravidlá. Faktom ale je, že z distribúcie 7,5 milióna rúšok v meste, s ktorou sa začalo 2. mája, boli v prvých dňoch úplne vynechané najviac zasiahnuté komunity, čiže Brooklyn, Bronx a Queens. "Pokiaľ bude mesto vyžadovať, aby každý nosil rúško, musí vynaložiť maximálne úsilie, aby boli dostupné pre všetkých obyvateľov, nie iba pre pár vybraných," píše sa v stanovisku starostu Brooklyna Erica Adamsa. Verejný obhajca práv mesta Jumaane Williams sa v pondelok vyjadril, že sa bude zaujímať o to, v akých častiach mesta a akým skupinám sa ochranné pomôcky rozdávajú, pretože žiadne nevidel ani vo svojej komunite. 

Viac o téme: New yorkKaranténaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu