Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Manželia lekári prehovorili o svojej traume: Najstrašnejšie, čo sme museli urobiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/CGTN)

NEW YORK - Mladý pár newyorských lekárov musí kvôli koronavírusu riešiť donedávna nepredstaviteľný problém - kto sa postará o ich osemnásťmesačného syna, keď obaja zomrú na COVID-19. Riziko nakazenia sa je u nich totiž veľké a viacerí ich kolegovia už ochoreniu podľahli.

Adam Hill a Neena Budhrajaová pracujú na pohotovosti v nemocniciach v Brooklyne a Queense, ktoré prijímajú pacientov s koronavírusom, píše denník The New York Times. V New Yorku je infikovaných najmenej 140-tisíc ľudí, zomrelo viac ako 14-tisíc. Medzi obeťami sú desiatky zamestnancov verejných nemocníc. 

VIDEO Takto vyzerá deň v nemocnici, kde sa bojuje s COVID-19: Zo slov lekárov zamrazí

Adam s partnerkou rozmýšľajú, čo sa stane, keby náhodou obaja zomreli na ochorenie COVID-19. Niektorí lekári deti poslali k príbuzným, jeden jeho kolega sa presťahoval do suterénu domu a s deťmi komunikuje cez videotelefón, ďalší žije v letiskovom hoteli, iný nosí plastové rukavice aj doma.

Neena uvažovala o tom, že prácu preruší, ale potom to zamietla. "Mala by som pocit, že som všetkých zradila," vyhlásila. Nedávno sa ale dozvedela, že jedna z jej kolegýň zomrela po dvojtýždňovom boji s nákazou. Ostala po nej dcéra, ktorá práve začala študovať. Budhrajaová sa teraz tiež bojí, že vírus donesie do svojej rodiny. 

Adam Hill
Zobraziť galériu (4)
Adam Hill  (Zdroj: Facebook/Adam Hill)

Hill pochádza z veľkej rodiny v Illionis, Neenini rodičia sa prisťahovali do USA z indického Dillí pár rokov pred jej narodením. Dvojica sa vzala v roku 2017 a doposiaľ viedla život plný vzrušenia, boli napríklad na Machu Picchu či na Kilimandžáre. Sú zvyknutí na "predvídateľnú nepredvídateľnosť". Na Adama raz zaútočil opitý pacient v štýle karate; keď zas bola jeho partnerka tehotná, dostali sa jej do oka sliny pacienta s HIV. Mesiac potom musela brať v rámci prevencie lieky proti HIV. Ich syn Nolan sa narodil o tri mesiace skôr a s krehkými pľúcami, takže je u neho veľké riziko infekcie. 

KORONAVÍRUS Manželia lekári prehovorili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Adam Hill)

Hill si začiatkom marca uvedomil, že sa niečo deje, pretože na pohotovosť začalo prichádzať stále viac mužov okolo 30 až 40 rokov. Mali horúčku a ťažkosti s dýchaním, ale inak boli zdraví. Ich stav sa rýchlo zhoršoval. V Adamovej ordinácii inštalovali veľmi hlučné čističe vzduchu, z prístrojov monitorujúcich pacientov neustále pípa alarm, lekári strácajú hlas, pretože na seba musia kričať a navyše cez respitárory.

Neena má v práci respirátor, ktorý používa dve smeny po sebe, aj keď podľa predpisov ho má meniť po každom pacientovi. Domov potom ide prepchatým metrom alebo autobusom, pretože jazdí menej spojov a davu ľudí tak nemožno uniknúť. Doma sa najprv vyhne oblúkom Nolanovi, odhodí vzduchotesné vrece s pracovným odevom do práčovne a osprchuje sa.

Ešte donedávna pritom viedli s manželom síce náročný, ale normálny život vyčerpaných zamestnaných rodičov. Striedali sa podľa svojich smien u syna a keď sa im podarilo všetkým stretnúť, vyšli si do parku. Občas pomohla Budhrajaovej mama, čo ale teraz nie je možné. Mladá žena je vyčerpaná z pomerov vo svojej nemocnici, kde chýbajú izolačné izby, ľudia čakajú na ležadlách na chodbách aj niekoľko dní na uvoľnenie lôžka na JIS-ke. "Je to veľmi chaotické bojisko. Bolo veľmi ťažké sa rozhodnúť, či mám ďalej pracovať a pomáhať cudzím ľuďom, alebo zostanem doma. Keby sa niečo stalo Nolanovi, bolo by to zničujúce," priznáva. 

Neena Budhrajaová
Zobraziť galériu (4)
Neena Budhrajaová  (Zdroj: Facebook/Neena Budhraja Hill)

Dvakrát denne si preto všetci začali doma merať teplotu. Najnovšie si ale večer, keď chlapec zaspí, rodičia sadnú a s perom v ruke spisujú svoj závet. Preberajú v ňom nielen to, kto sa má postarať o Nolana, keby obidvaja zomreli, ale aj to, kto by mal túto starosť prevziať v prípade, že by zomrel i prvý poručník. Nedávno svoje návrhy odovzdali právnikovi, ktorý potom spísal právny dokument.

V posledných 10 dňoch v nemocniciach, v ktorých manželia pracujú, začalo pacientov s koronavírusom ubúdať, ale strach z nákazy je stále prítomný, najmä vtedy, keď sa preukáže pozitívny test u kolegov. Adam aj Neena sa tiež boja, že len čo sa prestanú dodržiavať momentálne platné opatrenia o odstupoch, príde nová vlna pandémie. 

Viac o téme: New yorkKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu