Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Takto vyzerá deň v nemocnici, kde sa bojuje s COVID-19: Zo slov lekárov zamrazí

Lekári v newyorskej nemocnici ešte nikdy nič také nezažili, situácia je vraj horšia ako počas prírodnej katastrofy Zobraziť galériu (4)
Lekári v newyorskej nemocnici ešte nikdy nič také nezažili, situácia je vraj horšia ako počas prírodnej katastrofy (Zdroj: YouTube/CBS Evening News)

NEW YORK - Len za 40 minút malo na pohotovosti v nemocnici v newyorskej štvrti Brooklyn zástavu srdca šesť ľudí. Štyria z nich zomreli ešte predtým, než sa dostali na jednotku intenzívnej starostlivosti. V priebehu ďalšej hodiny zaznela výstraha oznamujúca srdcové zlyhanie ešte päťkrát a privolala lekárov, ktorí sa snažili pacientov resuscitovať. Nie je to chaos, ale skôr obrázky z pekla, napísali reportéri televízie CNN, ktorým bolo napriek zákazom návštev umožnené stráviť jeden deň v nemocnici v srdci ohniska pandémie.

KORONAVÍRUS Experti riešia záhadu: Nákaza zabila mladíka (†30), manželka opísala jeho posledné hodiny

"Sú tak chorí, že ich v okamihu strácame. Hovoria s vami a o pár minút neskôr im už zavádzate trubicu do krku a dúfate, že sa vám podarí nastaviť ventilátor tak, aby im dokázal pomôcť," vyhlásila jedna lekárka.

Fakultná nemocnica v Brooklyne je jedným z troch štátnych zdravotníckych zariadení, ktorým guvernér Andrew Cuomo nariadil liečiť výhradne pacientov s koronavírusom. Počet ľudí prichádzajúcich na pohotovosť je nižšia než pred začiatkom pandémie, ale keďže všetci trpia ochorením COVID-19, je ich stav všeobecne horší a úmrtnosť vyššia. Takmer štvrtina z nich umiera. Nezostáva čas na odpočinok. Mŕtveho strieda na lôžku ďalší pacient vo vážnom stave s dýchacou maskou na tvári v priebehu polhodiny. 

VIDEO Takto vyzerá deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/MedStar Washington Hospital Center)

Z asi 4000 ľudí s COVID-19 prijatých do nemocnice bolo 90 percent starších ako 45 rokov a 60 percent malo viac ako 65. Ochorenie však nepostihuje len starších ľudí, najmladším pacientom bolo trojročné batoľa. "Máme taktiež mladých, dvadsiatnikov, niektorí sa len neprítomne dívajú do diaľky a plačú," uviedol jeden z lekárov Lorenzo Paladino. Ten sa stal svedkom štyroch volaní k zástave srdca. Podľa  neho je to ako v seriáli Chirurgovia, nie reálny život. 

"Normálne máme pár pacientov, ktorí sú takto chorí. Teraz sú ich JIS-ky plné a nikto z nich nemôže dýchať," poznamenal ďalší doktor. Najviac chorých s dýchacími ťažkosťami napoja na pľúcny ventilátor, ktorý prakticky dýcha za nich. Tieto zložité a drahé prístroje sú pri boji s COVID-19 zásadné, nespôsobia však zázrak. Ich správne nastavenie vyžaduje skúseného lekára a podľa dostupných dát je i tak šanca na prežitie nízka. Lekári sa napriek tomu obávajú situácie, kedy by kvôli nedostatku prístrojov museli rozhodovať o tom, komu odoprú potrebnú liečbu. 

VIDEO Takto vyzerá deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Washington Post)

Boj s koronavírusom je náročný aj pre ostrieľaných lekárov. "Je veľmi ťažké sa v tak krátkom čase emocionálne pripraviť na podobnú úroveň ochorenia a úmrtnosti. Nemyslím si, že je na to ktokoľvek z nás pripravený," povedala CNN doktorka Cynthia Bensonová s tým, že za normálnych okolností prídu na pohotovosť pri obzvlášť ťažkej zmene o život asi dvaja ľudia. Od začiatku epidémie pred tromi týždňami kvôli koronavírusu v nemocnici zomrelo už zhruba sto pacientov.

Zdravotnícky personál navyše musí pracovať nadčas a vedenie nemocnice zrušilo všetky dovolenky. Po emočne i fyzicky náročnej smene sa lekári ani nemôžu stretnúť so svojimi blízkymi. Kvôli nebezpečenstvu šírenia nákazy sa totiž uchýlili do izolácie, pretože majú obavy, aby vírus nepreniesli ďalej. Väčšinou im len s rúškom na tvári zamávajú. 

VIDEO Takto vyzerá deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Mary Altaffer)

Nemocnica v očakávaní návalu ďalších nakazených premenila svoju jedáleň na oddelenie s ďalšími päťdesiatimi lôžkami a vonku na parkovisku postavila niekoľko stanov. Vedenie sa pritom v mnohom inšpiruje vojenskými lekármi. Na COVID-19 zomrelo už toľko ľudí v tak krátkom čase, že nemocnica nechala pristaviť dva chladiarenské kontajnery, v ktorých uchováva mŕtvych. Márnica je totiž už plná. Jej šéf Michael McGillicuddy predpokladá, že bude potrebné objednať ďalšie kontajnery. "Toto je asi najhoršia situácia, ktorú som videl. Pri prírodnej katastrofe viete, koľko ich príde. Teraz je to nonstop," uzavrel McGillicuddy.

Viac o téme: New yorkKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu