Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Experti zistili, ako sa môžete dožiť o deväť rokov viac: Ich RADA sa vám bude určite páčiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Dlhodobá štúdia, do ktorej sa zapojilo 20 000 respondentov, potvrdila starý známy fakt. Bohatí ľudia údajne žijú zdravší a dlhší život. Experti sa zaujímali o sociálno-ekonomické nerovnosti ľudí v USA a Veľkej Británii. Výskum ukázal, že chudobnejší ľudia žijú v priemere o sedem rokov menej než bohatí.

Vedci z University College London v priebehu desiatich rokov skúmali sociálno-ekonomický status ľudí žijúcich v USA a na Britských ostrovoch. V oboch krajinách účastníkov rozdelili do dvoch skupín podľa toho, či patrili do chudobnejšej alebo bohatšej vrstvy.

Vedci zistili, že najchudobnejší ľudia sa dožívajú o sedem až deväť rokov menej než bohatí. To znamená, že päťdesiatročný bohatý človek s dobrým zdravotným stavom prežije ešte ďalších 31 rokov, kým človek z chudobnej vrstvy iba 23 až 24 rokov.

Experti zistili, ako sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Experti tak zistili, že práve sociálno-ekonomická situácia zohráva dôležitú úlohu v ľudskom zdraví a dĺžke života. "V oboch krajinách by sa snahy o zníženie nerovností v zdraví mali zamerať na ľudí zo sociálno-ekonomických znevýhodnených skupín," myslia si autori štúdie. Tí dobre vedia, že zlepšenie kvality života a zdravia je veľmi drahé. Ich výsledky jasne dokazujú, že politici v Európe aj Amerike by sa mali zamerať na zníženie nerovností dvoch skúmaných skupín.

Vedci odhalili ďalšie tajomstvo dlhovekosti: Je to také jednoduché!

Z výskumu dokonca vyplýva, že existuje rozdiel medzi pohlaviami. Ženy v oboch krajinách žijú dlhšie v dobrom zdravotnom stave než muži. Po dosiahnutí veku osemdesiat rokov sa však tento rozdiel zmenšuje. Päťdesiatročná žena z USA môže očakávať, že sa dožije ďalších 34,7 roka, z čoho 28,6 v dobrom zdravotnom stave. Muž v rovnakom veku prežije ďalších 31,5 roka a 27,2 roka bez zdravotného postihnutia. 

Viac o téme: BohatstvoDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu