Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Facebookovú skupinu zaplavili fotky výkalov: Ľudia si ich komentujú vo veľkom, dôvod je šialený

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Hlavná stránka istej americkej facebookovej skupiny je plná fotografií ľudskej stolice. Členovia uzatvorenej skupiny ju zdieľajú, pretože sa boja, že majú v tele nebezpečné parazity, a hľadajú pomoc. V reportáži to popisuje americká televízia NBC News, pričom varuje, že liečebné metódy propagované v zákutí najväčšej sociálnej siete sveta nie sú vedecky podložené a pre užívateľov môžu byť nebezpečné.

Facebook zatiaľ podobné skupiny nezakazuje, v lete pritom ohlásil, že začne znižovať dosah príspevkov s „prehnanými alebo senzačnými“ výrokmi ohľadne zdravia.

Článok sa zaoberá skupinou Humaworm Parasite Removal & Natural Health Group, ktorá má viac ako 30-tisíc členov, podobných fór ale údajne existuje viac. Príspevky nahrávané na uvedenú stránku bývajú šablónovité: Člen popíše pociťované zdravotné problémy a prípadne aj metódy, ktorými sa proti nim usiluje bojovať. V prvom komentári pod príspevkom spravidla nasleduje fotografia, o nej autor tvrdí, že zachytáva jeho výkaly. Snímky vlastnej stolice opísaným spôsobom podľa reportáže zdieľali tisícky ľudí.   

Facebookovú skupinu zaplavili fotky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Všetci títo ľudia sú presvedčení, že ich telo je prešpikované parazitmi,“ píše NBC News. Mnohé príspevky podľa reportáže pochádzajú od rodičov, ktorí sú presvedčení, že problémom trpia ich deti. „Viete o bezpečnom spôsobe, ako začať u päťročného s liečbou/očistou kvôli parazitom?“ napísala nedávno do skupiny istá matka.

Čítajte aj: Otec zašiel v pohostinstve na WC: Z toho, čo našiel na prebaľovacom pulte, mu prišlo zle

Členom tu bývajú odporúčané terapie, ktoré nie sú vedecky otestované a ktoré odborníci považujú za potenciálne škodlivé. Americká firma Humaworm, ktorá internetovú komunitu založila, tvrdila, že jej podomácky vyrobené bylinné tablety zbavia ľudské telo parazitov a pomôžu so širokou škálou ochorení. Sídlo firmy sa ale minulý mesiac stalo terčom razie agentov amerického Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) a hlavná tvár Humaworm Reba Baileyová potom na Facebooku oznámila, že jej spoločnosť končí, pričom svoju skupinu zmenila z verejnej na súkromnú.

Facebook v minulosti vykonal isté opatrenia v súvislosti so stránkami, ktoré propagujú dezinformácie o očkovaní. Podľa NBC News sa to ale na Facebooku hemží najrôznejšími zdravotnými dezinformáciami, čo v poslednom roku vyvolalo kritiku expertov i zákonodarcov.

Nehľadiac na pochybné liečebné metódy, snaha diagnostikovať parazitickú infekciu skrz fotografie na Facebooku nepredstavuje spoľahlivý postup, povedal šéf gastroenterologického oddelenia nemocnice Mount Sinai Hospital v Chicagu Benjamin Levy. Ľudia s obavami ohľadne takýchto problémov by podľa neho mali zájsť k doktorovi a objednať si laboratórne testy. „Je rok 2019, máme skvelé liečivá, ktoré boli skúmané a vyhodnotené ako bezpečné. Ja by som ľuďom odporučil vyhľadať lekársku starostlivosť, kým začnú hľadať riešenie na internete,“ dodal Levy.

Viac o téme: StolicaParazityDezinformácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu