Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci odhalili limit ľudského fyzického výkonu: Toto je bod zlomu, za ktorý by ste nemali ísť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DURHAM - Nová štúdia dokazuje, že náš bod zlomu pri fyzickej aktivite nie je len záležitosťou psychológie. Ani tí najlepšie trénovaní vytrvalostní športovci nie sú údajne schopní spaľovať kalórie na viac ako 2,5-násobok svojej pokojovej metabolickej aktivity. Ak telo prekročí tento limit, začne rozkladať vlastné tkanivá, aby nahradilo kalorický deficit. Je však možné tento limit preľstiť.

Ako sa uvádza v štúdii uverejnenej v odbornom časopise Science Advances, niektorí triatlonisti spaľujú kalórie až na 9,4-násobok svojho bazálneho metabolizmu. Ľudské telo však nie je schopné udržať tento fyzický výkon bez čerpania kalórií z rezervných zásob energie. V tom čase je "energetická banka" takmer prázdna a telo sa blíži k bodu zlomu. 

Fascinujúce ZMENY, ktoré sa dejú s vaším telom počas sexu: Zažívate ich aj vy?

"Môžete šprintovať sto metrov alebo pobežať viac ako kilometer. Existuje ale jednoducho limit na to, koľko kalórií dokážu naše črevá účinne absorbovať za deň," vysvetlil spoluautor štúdie, profesor evolučnej antropológie Herman Pontzer z Duke University v Severnej Karolíne v USA.

Vedci odhalili limit ľudského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Tím výskumníkov pozoroval niekoľko metabolizmov športovcov pridaním nezvyčajných izotopov do ich vôd. Následne analyzovali ich moč. Získali tak mieru emisií oxidu uhličitého, ktorý telo produkovalo pri fyzickej aktivite. Ďalej skúmali zvýšenie metabolizmu a mieru vydanej energie. Dokázali, že mnohé aktivity skutočne urýchľujú krátkodobý limit metabolickej rýchlosti. Napríklad cyklisti na Tour de France spaľujú kalórie 4,9-nádobne viac v porovnaní so svojou pokojovou metabolickou rýchlosťou. 

André Greipel, Mark Cavendish
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Tieto zistenia by mohli byť použité na vysvetlenie, ako fyziologické limity obmedzujú rýchlostné schopnosti ľudského tela, pretože ľudská vytrvalosť má konečný limit. Zatiaľ čo tím vedcov tvrdí, že hranica do 2,5-násobku znamená pre bežných ľudí bod zlomu, pre iných to môže byť výzvou. "Možno sa niekomu podarí prekonať túto hranicu a dokázať nám, že sme sa mýlili," dodal Pontzer.

Viac o téme: ŠportKalórieMetabolizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu