Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Kamera zachytila morské monštrum veľké ako auto: Vedci tvrdia, že má modrú krv a tri srdcia

Kalamár obrovský.
Kalamár obrovský. (Zdroj: YouTube/Jesús Cáceres)

USA - Kalamára obrovského prvýkrát zaznamenala kamera výskumníkov, ktorí v amerických vodách pátrali po tvoroch žijúcich "v polnočnej zóne" mora. Našli ho 762 metrov pod hladinou mora, v úplnej tme. V čase, keď ho nasnímala kamera, práve útočil na sondu, ktorá ho mala prilákať k objektívu.

Vedci, ktorí sú súčasťou projektu National Oceanic and Atmospheric Administration, použili špecializovaný kamerový systém zvaný Medusa. Táto technológia využíva červené svetlo, ktoré je pre morské tvory neznesiteľné. Vedcom však umožňuje osvetliť tmavý oceán a natrafiť tak na nové druhy živočíchov.

Sonda Medusa má na sebe upevnenú falošnú medúzu, ktorá napodobňuje luminiscenčný obranný mechanizmus medúzy a upozorňuje tak tvory ako kalamáre obrovské, že potrava môže byť nablízku. Zriedkavé zábery, ako napríklad tieto, nadchli všetkých výskumníkov. Museli sa ponáhľať späť na breh, aby našli experta na kalamáre.


Čítajte aj: VIDEO Vedci vraj konečne rozlúštili záhadu obrazcov Nazca Lines: Toto majú zobrazovať


Zoológ Michael Vecchione potvrdil, že zábery skutočne zobrazujú kalamára obrovského dosahujúceho veľkosť tri až štyri metre. „Má osem zvíjajúcich sa rúk a dve sekajúce chápadlá, najväčšie oko spomedzi všetkých iných zvierat a má zobák, ktorý dokáže rozpárať kožu. Má modrú krv a tri srdcia. Je to úžasná forma života, o ktorej nevieme takmer nič,“ uviedla Edith Widderová, jedna z lídrov výpravy.

Viac o téme: Kalamár obrovskýMorské tvory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu