Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO NASA odhalila záhadu explózie nad Kamčatkou: Výbuch 10-krát silnejší než bomba v Hirošime

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: int)

MOSKVA - Vo výške 25,6 kilometra nad Beringovým morom pri pobreží Kamčatky explodoval vlani v decembri meteorit. Sila výbuchu desaťkrát prekonala výbuch atómovej bomby zvrhnutej na konci druhej svetovej vojny na japonské mesto Hirošima. Bola však slabšia, než explózia meteoritu, ktorý vo februári 2013 vybuchol nad ruským mestom Čeľabinsk na Urale. Uviedla to stanica BBC s odvolaním sa na americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

VIDEO Meteorit, bomba či UFO? V Rusku sa zrútili obrovské skaly, prírodovedec je zmätený

Podľa experta NASA Lindleyho Johnsona k výbuchom s takouto silou dochádza dva až trikrát za storočie. V danom prípade išlo o druhý najsilnejší výbuch za posledných tridsať rokov. Explóziu zaznamenali vojenské družice. Informáciu odovzdalo NASA americkému vojenskému letectvu. Vzhľadom na to, že meteorit vybuchol nad morom, nevyvolal takú pozornosť, ako pred rokmi čeľabinský meteorit, zachytený napríklad kamerami, aké si na čelných sklách vozí mnoho ruských motoristov. Navyše tlaková vlna po výbuchu vyrazila na Urale množstvo okien, ktorých úlomky poranili až 1200 ľudí, a odhad škôd dosiahol miliardu rubľov. Následne, vzhľadom na rozbité okná a tuhý mráz, museli byť uzavreté všetky školy a škôlky. Vedci odhadli, že čeľabinský meteorit vybuchol tridsaťkrát väčšou silou než bomba nad Hirošimou.

Výbuch nad Kamčatkou sa dostal až teraz na program vedeckej konferencie v meste The Woodlands pri Houstone v americkom Texase. Danou oblasťou nad Beringovým morom však vedie mnoho leteckých liniek medzi Severnou Amerikou a Áziou, a tak experti dúfajú, že výbuch v podobe obrovskej ohnivej gule okolo poludnia miestneho času 18. decembra 2018 mohol zahliadnuť niektorý z pilotov.

Kongres USA v roku 2005 poveril NASA, aby do roku 2020 dokázala odhaliť v blízkosti Zeme až 90 percent asteroidov s veľkosťou 140 a viac metrov, ktorých zrážka so Zemou by prípadne postihla celé regióny. Ale vedci odhadujú, že potrvá ďalších 30 rokov, kým sa táto úloha splní.

Čeľabinský meteorit

NASA sa však môže pochváliť, že v júni 2018 pozemné observatórium v ​​Arizone objavilo malý, asi trojmetrový asteroid približne osem hodín pred nárazom. Centrum pre štúdium objektov blízkych Zemi v laboratóriu NASA potom presne určilo dráhu asteroidu, použitú na výpočet pravdepodobného miesta dopadu na juhu Afriky. Ohnivá guľa bola skutočne zaznamenaná na záberoch bezpečnostnej kamery na farme v Botswane, v okolí ktorej sa neskôr našli úlomky.

Viac o téme: MeteoritVýbuchAtómová bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu