Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historický deň: Ľudstvo urobilo prvé FOTO čiernej diery

Toto je ona, čierna diera. Zobraziť galériu (2)
Toto je ona, čierna diera. (Zdroj: Event Horizon Telescope Collaboration)

BRUSEL/TOKIO/WASHINGTON - Vedci z medzinárodného projektu Event Horizon Telescope (EHT) dnes zverejnili prvé výsledky unikátneho pozorovania. Na popoludnie zvolali veľké tlačové konferencie do Bruselu, Lyngby, Santiaga de Chile, Šanghaja, Tokia, Tchaj-peja a Washingtonu, kde divákom predstavili prelomový objav v astronómii. Po prvýkrát v histórii ľudstvo odfotografovalo skutočnú čiernu dieru.

„Videli sme to, čo sme si mysleli, že je neviditeľné. Videli sme a odfotili čiernu dieru,“ uviedol dnes vo Washingtone Sheperd Doeleman, riaditeľ EHT a astrofyzik na Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics v Cambridge v Massachusetts.

Historický deň: Ľudstvo urobilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Event Horizon Telescope Collaboration)

Fotografia zachytáva obriu čiernu dieru v centre galaxie Messier 87. Je na nej viditeľný jasný ohnivý kruh vytvorený svetlom zahnutým intenzívnou gravitáciou okolo čiernej diery, ktorá je 6,5-miliardkrát masívnejšia ako naše Slnko, oznámili vedci.

Podrobnosti zverejnil časopis Astrophysical Journal Letters. Profesor Heino Falcke z Radboud University v Holandsku, ktorý navrhol tento experiment, povedal, že táto čierna diera je väčšia ako celá naša slnečná sústava.

"Váži 6,5 miliardykrát viac ako Slnko. A je jednou z najťažších čiernych dier, o ktorých si myslíme, že existujú. Je to absolútne monštrum, majster v ťažkej váhe z čiernych dier vo vesmíre," dodal profesor Falcke.

EHT je globálny projekt medzinárodnej spolupráce, ktorý sa začal v roku 2012. Prepojením deviatich rádioteleskopov na niekoľkých kontinentoch vznikol virtuálny teleskop, ktorý umožnil sledovať okolie čiernej diery, ktorá je vzdialená približne 54 miliónov svetelných rokov od Zeme.

Podľa vyjadrenia Európskej komisie sa hranice modernej vedy posunuli opäť o kus ďalej. "Tento významný vedecký úspech predstavuje revolučnú zmenu, pokiaľ ide o naše chápanie čiernych dier, potvrdzuje predpovede Alberta Einsteina v jeho všeobecnej teórii relativity a naznačuje budúce smerovanie výskumu vesmíru," uviedla komisia v tlačovej správe.

Čo je čierna diera?

Čierna diera je neviditeľným vesmírnym objektom, ktorého gravitačné pôsobenie je v určitej oblasti časopriestoru také silné, že z neho nemôže podľa väčšiny vedcov uniknúť žiadna hmota a dokonca ani svetlo - priťahuje všetko zo svojho okolia podobne ako obrovský vír. Čiernu dieru robí čiernou tzv. horizont udalostí, čo je také miesto okolo čiernej diery, z ktorého sa už nejde dostať.

Fyzik Avi Loeb z Harvardovej univerzity horizont udalostí prirovnáva k neprekonateľnému múru väznice. "Tam sa dostanete, von už nikdy," povedal Loeb portálu Space.com.

Historický deň: Ľudstvo urobilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/NASA)

Najmenšie čierne diery vznikajú, keď určitý druh hviezdy na konci svojej existencie exploduje a zrúti sa. Podľa kvalifikovaných odhadov existuje len v Mliečnej dráhe asi 100 miliónov týchto telies. Okrem malých čiernych dier, čo sú objekty s hmotnosťami v rozmedzí zhruba desať až sto hmotností Slnka, existujú aj supermasívne čierne diery, ktorých hmotnosti ležia v rozmedzí 100-tisíc až niekoľko miliárd hmotností Slnka a ktoré sa nachádzajú v centrách väčšiny galaxií.

Viac o téme: FotografiaČierna diera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu