Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Atléta (18) začalo bolieť brucho a mal teplotu: Párcentimetrová drobnosť ho takmer zabila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - V časopise The New England Journal of Medicine opísali lekári šokujúci prípad osemnásťročného pacienta, ktorý prišiel takmer o život po tom, ako omylom prehltol špáradlo. Následky nebezpečnej situácie boli v dôsledku toho, že mladík na incident úplne zabudol, o to katastrofálnejšie.

Keď spomínaný tínedžer - atlét v skvelej fyzickej kondícii, pred časom prehltol špáradlo, nevenoval tomu veľkú pozornosť. Niekoľko nasledujúcich týždňov normálne fungoval. Prvé problémy sa objavili v čase, keď vyrazil do juhovýchodnej časti USA. Nečakane začal pociťovať bolesti brucha, vystúpila mu teplota a mal hnačky. Napriek tomu, že absolvoval CT vyšetrenie, lekári nič nezistili a poslali ho naspäť do hotela. Nakrátko sa síce mladíkov stav zlepšil, ale neskôr ho opäť začalo veľmi bolieť brucho. K predchádzajúcim príznakom sa tentoraz pridala aj krv v stolici a bolesť chrbta. 

Študent (†20) zjedol päť dní staré špagety: Na druhý deň ráno bol mŕtvy

Ďalšie testy odhalili vzduch a tekutinu v pacientovom hrubom čreve. Výsledky testovania v bostonskej nemocnici Massachusetts General Hospital potvrdili bakteriálnu infekciu a neskôr, keď chlapcovi robili kolonoskopiu, našli mu v hrubom čreve zapichnuté päťcentimetrové špáradlo. "Zostali sme ako omráčení, keď sme to uvideli. Pacient nám totiž o nijakom špáradle nič nehovoril," uviedol doktor Fabian Scheid.

Lekári sa rozhodli vytiahnuť cudzí predmet z tela endoskopicky, čo sa takmer skončilo tragédiou. Ostré špáradlo totiž poškodilo tepnu, pacient takmer vykrvácal a skončil na operačnom stole. Po zákroku musel byť desať dní hospitalizovaný a podstúpil mesačnú antibiotickú liečbu infekcie krvi. Trvalo až sedem mesiacov, kým sa úplne zotavil a mohol sa opäť profesionálne venovať športu. 

Atléta (18) začalo bolieť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci v tejto súvislosti radia, ako treba postupovať, keď náhodou prehltnete špáradlo. "Ak sa vám niečo také stane, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Špáradlo treba vytiahnuť čím skôr a vôbec to nie je zložité, ak to budete riešiť hneď," odporúča pediater Jefry Biehler z nemocnice Children's Hospital v Miami. Podľa neho je špáradlo veľmi ľahko prehliadnuteľné na röntgenových snímkach, ako aj pri ultrazvukových vyšetreniach.

Viac o téme: Špáradlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu