Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žene (55) očernel jazyk a začali na ňom rásť chlpy: Stalo sa to po užívaní týchto antibiotík

(Zdroj: Facebook/The New England Journal of Medicine)

LONDÝN - Nemenovanej päťdesiatpäťročnej pacientke sa z rán po autonehode začala po nohách šíriť nebezpečná polymikrobiálna infekcia, ktorú lekári eliminovali antibiotikami. Ich užívanie však pre ňu malo nepríjemný a neestetický následok, ktorý sa objavil na jazyku.

Telo istej Britky po nehode napadla vážna infekcia. Lekári jej okamžite nasadili meropeném a minocyklín. Po týždni začala v ústach pociťovať zvláštnu chuť a na jazyku sa objavili vyrážky. "Neskôr som už videla, že na povrchu jazyka mi vyrastajú chlpy," uviedla. A hoci ide o netypický symptóm, lekári sa dovtípili, že ide o alergickú reakciu a minocyklín jej vysadili. 

"Nejde o nebezpečný príznak. Filiformné papily, z ktorých chĺpky vyrastali, neohrozujú ľudské zdravie," píše sa v časopise The New England Journal of Medicine, ktorý o prípade informoval. Na jazyku sa pacientke síce vytvorili hrubšie zárezy, ale v tomto prípade išlo o reakciu na minocyklín, na ktorý vraj ženy reagujú citlivejšie ako muži. Tvorbu papíl a ich praskanie môže okrem antibiotík podporiť aj nadmerné fajčenie alebo silná ústna voda. Po vysadení spomínaného lieku začali chĺpky z jazyka pacientky pomaly miznúť a jej stav sa postupne stabilizoval.

Viac o téme: AntibiotikáJazykInfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu