Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Žijeme v novej ére Zeme: Meghalayan sa začal pred 4200 rokmi drastickou udalosťou, pokračuje doteraz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Obdobie Meghalayan sa postaralo o novú kapitolu v dejinách Zeme. Táto éra sa začala obrovským suchom pred 4200 rokmi. Je jedinečná, pretože sa ako jediná zhoduje s veľkou kultúrnou udalosťou - drastickým posunom klímy.

Počínajúc globálnym suchom, ktoré malo ničivé následky pre staroveké civilizácie z Egypta a Číny, nová éra je najnovšou časťou dlhotrvajúceho obdobia zvaného Holocénna epocha, ktorá odráža všetko, čo sa stalo za posledných 11 700 rokov. Maghalayan sa navyše ako jediné obdobie spája s mimoriadne veľkou kultúrnou udalosťou, a síce snahou poľnohospodárskych spoločností spamätať sa z klimatického posunu.

Na stretnutí, ktoré sa konalo v júni, Medzinárodná komisia pre stratigrafiu oznámila nové rozdelenie epoch, ktoré sa odteraz objaví na všetkých oficiálnych mapách zobrazujúcich geografickú minulosť Zeme. Geológovia používajú Medzinárodnú chronostratigrafickú mapu, aby zobrazili rozdelenia epoch planéty počas obdobia jej 4,6-miliardovej histórie. Každé z období je pritom poznačené významnou udalosťou, ako je napríklad rozpad kontinentov či klimatické zmeny.

Každá éra je charakterizovaná svojím globálnym dopadom a pozoruhodnou zmenou hornín alebo sedimentov. Koncept obdobia Meghalayan bol prvýkrát spomenutý pred siedmimi rokmi kvôli špecifickým chemickým rysom nájdeným na stalaktitoch a stalagmitoch. Stalagmity nachádzajúce sa v severovýchodnom indickom štáte Meghálaj poskytli doposiaľ najviac dôkazov o existencii obdobia, preto aj novonájdenú éru po tomto štáte pomenovali.

Niektorí vedci však so zavedením Meghalayanského obdobia na mapu nie sú stotožnení. Mark Maslin z Univerzity College London, ktorý sa podieľal na diskusii o antropocéne (geografická perióda založená na ľudskej aktivite, pozn. red.), vyjadril v tejto súvislosti svoje obavy. "Ešte  stále debatujeme o tom, ako vôbec presne zadefinovať antropocén a už tu máme zrazu Meghalayan," poznamenal Maslin. Napriek tomu, že koncept antropocénu bol v environmentálnych kruhoch charakterizovaný ako symbol škodlivosti, ktorú ľudstvo spôsobuje planéte, je stále zdrojom diskusií. Mnohí vedci argumentovali, že zatiaľ čo názov obdobia je veľmi svojský a pútavý, chýbajú geologické dôkazy, ktoré by toto obdobie potvrdili.

Viac o téme: ZemMeghalayan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu