Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci hrajú automaty hlavne pre zábavu: Príbeh Michala, ktorý prepadol diabolskej závislosti

Michal Morávek Zobraziť galériu (4)
Michal Morávek (Zdroj: Michal Morávek)

BRATISLAVA – Patria medzi úzku skupinu ľudí, ktorá pozná opojnú radosť z víťazstva aj dramatické prehry s tvrdým pádom na úplné dno. Hoci je patologické hráčstvo individuálny psychický problém, býva často opradené spoločenskými mýtmi, ktoré ho prisudzujú vyvrheľom. Podľa odborníkov je však problém oveľa záludnejší.

Veľká časť patologických hráčov sa v poslednej fáze rozhodne ísť cez mŕtvoly alebo spáchať samovraždu. To bol aj prípad Michala Morávka, ktorého hranie automatov prinútilo ísť až na samé hranice ľudského bytia. Keď mal 24 rokov, nenašiel v sebe silu na to, aby si povedal dosť. „Zo začiatku to boli automaty, potom aj poker, ale zväčša automaty, pretože tie boli pre mňa dostupnejšie,“ spomína Michal.

Jeho zhubná záľuba vyústila až patologického hráčstva, ktoré sa stalo neúnosné aj pre jeho rodinu. „Rodičia ma vyhnali na ulicu, lebo to so mnou už nezvládali. Stal som sa bezdomovcom, tri týždne som bol na ulici, na ktorej mi omrzli nohy aj ruky,“ vysvetľuje muž, ktorý svoju minulosť neskrýva. Mnohí si už na prvý pohľad všimnú, že mu chýba ľavá ruka. „Keď som bol závislý, išiel by som aj cez mŕtvoly. Situácia ma dohnala až k pokusu o samovraždu. Chcel som skočiť pod vlak, ale nepodarilo sa mi to,“ hovorí o svojom nevydarenom pokuse muž, ktorému automaty nedokázal nikto zakázať.

Vydržal som nehrať osem rokov

V roku 2003 sa dostal do liečebne v Banskej Bystrici, kde bol pravidelným  pacientom až osem rokov, kým neprišlo k jednému z druhých najhorších zlyhaní v jeho živote – znova prepadol hraniu. Až do chvíle, keď pochopil, že život je o niečom inom, dal svojmu životu so závislosťou definitívne zbohom. „Keby som zanedbal zdravé životné návyky, mohol by do závislosti skĺznuť opäť. Momentálne som šťastný, žijem s manželkou, máme dvojičky,“ priznal.

Slováci nie sú najnerestnejší

Ako predchádzať patologickej závislosti? To je otázka, na ktorú sa snažia odpovedať odborníci z celého sveta. Koniec koncov, do prieskumu Svetového indexu nerestí, ktorý hovorí o holdovaní závislostiam v rámci jednotlivých národov, bolo zapojených až 57 krajín sveta. Slovákov možno prekvapí, že prvenstvo v prieskume získali naši najbližší susedia po ľavici – Česi. Na druhom mieste sa umiestnili Slovinci a na treťom Austrálčania. Slováci skončili až na 18. priečke.

Slováci hrajú automaty hlavne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Hráčstvo je opradené mýtmi

Prvý reprezentatívny prieskum závislostí na hrách v rámci Slovenska uskutočnila Asociácia zábavy a hier v spolupráci (AZAH) s Asociáciou prevádzkovateľov videohier (APV) v apríli 2015. Z prieskumu vyplynulo, že menej ako polovica Slovákov má priamu skúsenosť s hazardnými hrami zo svojho okolia. Aj z odpovedí hráčov vyplynulo, že realita nezodpovedá verejnej mienke.

„Väčšina ľudí hrá príležitostne – až 54 % hráčov maximálne raz mesačne. Zároveň platí, že výrazná časť hráčov (66 %) nemá problém s dodržaním limitu, ktorý si stanovia. Sumy, ktoré hráči stavia, sa pohybujú v 68 percentách na úrovni 100 eur mesačne,“ uvádza prieskum.

Prohibícia by podporila čierny trh

Problém hazardných hier a hracích automatov je oveľa komplexnejší, ako by sa mohlo zdať. Najväčšiu skupinu v tejto kategórii totiž tvoria online hry a tie sú z pohľadu odborníkov nekontrolovateľné. Zákazom herní by sa nič nevyriešilo, zhodujú sa. „Prohibícia v Česku napomohla rastu čierneho trhu,“ dodal Juraj Danielis, zástupca AZAH a APV na margo stereotypov, ktoré o herniach pretrvávajú. A čo je ďalšia zaujímavosť, ktorá vyplýva z prieskumu, „hráči dnes už nevyhľadávajú automaty hlavne kvôli peniazom, ale kvôli zábave alebo adrenalínu,“ doplnil Danielis.

Prvý web pre hráčov

Na podporu prevencie patologického hráčstva, ktoré sa netýka každého hráča, ale len ľudí s určitými psychickými predispozíciami, asociácie zriadili web o zodpovednom hraní Hrajsrozumom.sk, ktorý je určený pre hráčov a ich rodiny ohrozené závislosťou. Stránka ponúka aj anonymný test závislosti či množstvo praktických informácií o problematike. Zároveň je pre závislých zriadená špeciálna linka pomoci, kde nájdu bezplatné poradenstvo hráči aj ich blízki. Zaujímavosťou webu je aj to, že jeho správcom sa stal už spomínaný Michal Morávek, ktorý bol v minulosti sám patologickým hráčom.

Slováci hrajú automaty hlavne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

Viac o téme: KasínoHracie automatyPatologické hráčstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu