Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci opäť v TOP rebríčku európskych národov: Dôkaz, že naše telo je pre nás svätyňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slováci sami o sebe niekedy nemajú práve najlepšiu mienku, ale zdá sa, že v niektorých veciach prekvapivo vynikajú. Prednedávnom sme sa preslávili tým, že máme najčistejšie hotely v Európe a teraz sme sa dokonca zaradili aj medzi najčistotnejšie národy. Osobná hygiena nám teda nie je vôbec cudzia.

Myslíte si, že s čistotou hotelov na Slovensku je to bieda? Omyl, dopadli sme úplne skvele!

Slováci patria medzi najčistotnejšie národy v Európe. Viac ako 75 % totiž považuje osobnú hygienu za veľmi dôležitú. Takmer polovica strávi v kúpeľni viac ako polhodinu a sú to práve ženy, ktoré zvyšujú priemer. Ukázal to prieskum švajčiarskej spoločnosti Geberit v Slovenskej republike podnikajúcej v oblasti vývoja a výroby sanitárnych produktov na vzorke 1000 respondentov vo veku 35-55 rokov. Prieskum sa uskutočnil aj v ďalších európskych krajinách.

Zaujímavé čísla však ukázali aj štatistiky týkajúce sa času stráveného touto činnosťou, kedy pod pojmom osobná hygiena rozumejú Slováci sprchovanie, kúpeľ alebo umývanie, čistenie zubov, používanie krémov, holenie atď. Takmer polovica Slovákov trávi osobnou hygienou viac ako 30 minút denne. Nad 50 minút v kúpeľni potrebuje štvrtina Slovákov. Najčastejšie Slováci v prieskume uvádzali čas v rozmedzí 21–30 minút, do ktorého sa zaradilo 33 % respondentov.

Pri porovnaní s európskym priemerom možno zistiť, že Slováci patria medzi nadpriemerne čistotné národy. Iba 47 % Európanov strávi osobnou hygienou viac ako 30 minút denne. Najčastejšie uvádzaným intervalom je podobne ako v SR 21–30 minút. Najväčšími zástancami osobnej hygieny sú Poliaci a Taliani. Za veľmi dôležitú považuje hygienu 89 % Poliakov a 58 % Talianov, pričom v kúpeľni strávi viac ako 50 minút denne 44 % Poliakov a 43 % Talianov. Za menej podstatnú považujú osobnú hygienu najmä Dáni - len každý druhý ju označil za veľmi dôležitú. Najmenej času hygiene venujú Nóri, Holanďania a Belgičania, iba 16 % z nich strávi v kúpeľni viac ako 50 minút.

O tom, že Slováci patria medzi najčistotnejšie národy v Európe svedčí aj fakt, že viac ako polovica sa sprchuje minimálne jedenkrát denne. Kúpanie vo vani, naopak, nie je veľmi preferované, raz týždenne si ho dopraje 29 %, menej ako raz za mesiac 31 %. Podobný trend preferencie spŕch je vo väčšine európskych krajín. Viac ako dve tretiny Európanov (69 %) sa sprchuje aspoň raz denne, vaňu si však napustí len 6 %. Najčistotnejší v tomto smere sú opäť Poliaci - aspoň raz denne sa sprchuje 84 % z nich a kúpeľ si dopraje viac ako pätina (22 %).

Viac o téme: ČistotaSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu