Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čierny 11. september: Pri teroristických útokoch zabilo 19 únoscov štyrmi lietadlami 2977 ľudí!

Náraz lietadla do budov WTC. Zobraziť galériu (4)
Náraz lietadla do budov WTC.

WASHINGTON/PRAHA - Od teroristických útokov na Spojené štáty uplynie 11. septembra už 14 rokov. Ľudia na celom svete v ten deň s hrôzou v očiach sledovali udalosti, o ktorých by sa im nikdy ani nesnívalo. Únoscovia s lietadlami nabúrali do budov Svetového obchodného centra aj Pentagónu. Pri samovražedných misiách so sebou na druhý svet zobrali takmer 3000 nevinných ľudí. Odveta USA na seba nenechala dlho čakať.

Aká je pravda? Najväčšie konšpiračné teórie o 11. septembri!

MIESTO:

Manhattan (New York), Pentagón (Washington), Pensylvánia

OBETE:

2977 obetí a 19 únoscov; z toho v lietadlách zahynulo 265 osôb vrátane únoscov

LIETADLÁ:

Boeing 767 spoločnosti American Airlines (92 ľudí, vrátane piatich únoscov) - linka č. 11 z Bostonu do Los Angeles; do severnej veže Svetového obchodného centra (WTC) narazil o 8:46 (14:46 SELČ); pri náraze pilotoval Egypťan Muhammad Atta.

Muhammad Atta
Zobraziť galériu (4)
Muhammad Atta

Boeing 767 spoločnosti United Airlines (65 osôb, vrátane piatich únoscov) - linka č. 175 z Bostonu do Los Angeles; do južnej veže WTC narazil o 9:03 (15:03 SELČ); pri náraze pilotoval zrejme Marván Šihhí.

Boeing 757 spoločnosti American Airlines (64 osôb, vrátane piatich únoscov) - linka č. 77 z Washingtonu do Los Angeles; o 9:43 (15:43 SELČ) narazil do budovy Pentagonu vo Washingtone; v čase nárazu pilotoval zrejme Haní Handžúr.

Boeing 757 spoločnosti United Airlines - (44 osôb, vrátane štyroch únoscov) - linka č. 93 z Newarku do San Franciska; o 10:10 (16:10 SELČ) sa po potýčke cestujúcich a posádky s únoscami zrútil v Pensylvánii pri Shanksville; pilotoval Zijád Džarráh.

VYŠETROVANIE:

Atentáty vykonalo 19 teroristov arabského pôvodu (15 z nich bolo občanmi Saudskej Arábie), ktorí zahynuli spolu s obeťami. K útokom sa neskôr prihlásil saudskoarabský miliardár Usáma bin Ládin a jeho teroristická organizácia al-Kájda. Najhľadanejší terorista sveta bol chytený a zabitý v máji 2011 v Pakistane.

Usáma bin Ládin
Zobraziť galériu (4)
Usáma bin Ládin  (Zdroj: SITA)

V novembri 2002 vznikla Národná komisia pre vyšetrovanie teroristických útokov na USA, ktorá za dva roky vypočula 1200 ľudí a prešla vyše 2,5 milióna strán dokumentov. V júli 2004 došla o.i. k záveru, že útoky vykonali členovia al-Kájdy a že pred útokmi systémovo (v koordinácii) zlyhali spravodajské služby USA.

FAKTY O OBŽALOVANÝCH A ODSÚDENÝCH:

V júni 2013 vojenský súd vo väznici Guantánamo na Kube začal ďalšie z predbežných pojednávaní s päticou obvinených. Pred súdom stáli Pakistanci Chálid Šajch Muhammad (údajný strojca útokov) a jeho synovec Alí Abdal Azíz, Jemenčania Ramzí bin Šibh a Valíd Attaš a Mustafa Ahmad Havsáví zo Saudskej Arábie. Ak súd dospeje k rozhodnutiu o ich vine, hrozí im trest smrti.

Za útoky z 11. septembra boli zatiaľ odsúdení len dvaja ľudia - Francúz marockého pôvodu Zacarias Moussaoui a Maročan Munír Mutasádik. Moussaoui za prípravu útokov dostal v roku 2006 doživotný trest bez možnosti prepustenia. Mutasádikovi potvrdil v roku 2007 hamburský súd 15 rokov väzenia za podporu útokov (odsúdený bol prvýkrát v roku 2003, postup sa potom opakoval). Odvolanie oboch bolo zamietnuté.

Zacarias Moussaoui
Zobraziť galériu (4)
Zacarias Moussaoui

EKONOMICKÉ STRATY:

Podľa správy analytického ústavu Rand Institute for Social Justice z novembra 2004 dostali poškodení útokmi z 11. septembra odškodnenie 38,1 miliardy dolárov. Z toho poisťovacie spoločnosti zaplatili 51 percent, vláda rozdelila 15,8 miliardy dolárov (teda 42 percent) a charitatívne organizácie prispeli 2,7 miliardami.

V New Yorku bolo okrem WTC vážne poškodených či zničených 50 ďalších budov v južnej časti Manhattanu (2,25 milióna metrov štvorcových kancelárskych plôch); odpratávacie práce trvali do mája 2002 a vyšli na 750 miliónov dolárov. Z Ground Zero odviezli 1,8 milióna ton trosiek, záchranárske a upratovacie tímy tam strávili 261 dní.

OSTATNÉ:

Administratíva vtedajšieho prezidenta Georgea Busha na čin al-Kájdy reagovala vyhlásením vojny terorizmu, počas ktorej USA zostrili bezpečnostné opatrenia v krajine a posilnili moc tajných služieb. Zároveň ani nie mesiac od útokov začali vojnu proti Afganistanu, kde vtedy vládnuce islamistické hnutie Taliban ukrývalo bin Ládina (bojové misie USA a NATO skončili ku koncu roka 2014). O niekoľko rokov neskôr USA dobyli Irak, ktorý tiež vinili zo spolupráce s teroristami.

Vlani v máji v New Yorku na mieste WTC otvorili múzeum venované obetiam útokov z 11. septembra, ktoré dopĺňa pamätník otvorený už v roku 2011. Výstavba celého komplexu stála 700 miliónov dolárov a bola čiastočne uhradená z darov.

Viac o téme: 11. septemberWorld Trade Center
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu