Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oficiálny filmár 9/11 tvrdí, že v útokoch je namočená vláda USA: Tieto dôkazy ho mali stáť slobodu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube/SITA/AP)

SYDNEY/BUENOS AIRES - Hodiny potom, čo teroristi 11. septembra 2001 nasmerovali unesené lietadlá do budov Svetového obchodného centra, Kurt Sonnenfeld dostal neobmedzený prístup do epicentra skazy. Pracoval totiž ako filmár pre federálnu agentúru pre riadenie záchranných prác, organizáciu viazanú na americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a zodpovednú za koordinovanie prvých reakcií na katastrofu. Jeho život sa po tejto udalosti radikálne zmenil.

Príde najväčší zvrat v útokoch z 9/11? Tajná správa má ukázať prepojenie na Saudskú Arábiu

Úlohou Kurta Sonnenfelda bolo zachytiť na kameru všetko, čo videl. Jeho doložené dôkazy mali byť súčasťou správy o tom, čo sa stalo, ale muž zábery agentúre nikdy neodovzdal. Jeho osud sa počas nasledujúcich mesiacov a rokov značne skomplikoval a všetko vyvrcholilo smrťou jeho manželky. Našli ju zastrelenú ranou do hlavy v ich dome v Denveri.

Dnes je 54-ročný muž na úteku v Argentíne a americká vláda sa ho snaží dostať späť do krajiny, aby ho mohla ďalej vyšetrovať pre vraždu. On si však myslí, že za touto snahou je niečo oveľa zlovestnejšie. Domnieva sa, že ho chcú umlčať, pretože to, čo videl pod WTC 6 je dôkazom, že administratíva prezidenta Georga Busha zohrala veľkú úlohu pri najstrašnejšom útoku na americkej pôde.

Ako zomrela Sonnenfeldova manželka?

Keď polícia ma základe telefonátu na linku 911 prišla do domu, našla Sonnenfelda s krvou na rukách a alkoholom v dychu po silvestrovskej noci. Jeho žena Nancy ležala na pohovke v červenej spodnej bielizni a ešte dýchala. Záchranári ju do nemocnice previezli s časťou strely vyčnievajúcej zo zadnej časti hlavy. Zomrela vo veku 36 rokov nasledujúce ráno.

Oficiálny filmár 9/11 tvrdí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V spálni polícia objavila samovražednú poznámku, ktorú napísala Nancy. Jej odtlačky prstov sa našli aj na zbrani, no hlavným podozrivým sa stal Kurt, ktorého obvinili z vraždy. Pred súd predstúpil v júni 2002, ale obvinenie bolo stiahnuté.

Sonnenfeld potom odišiel z USA, pretože podľa neho by ho polícia aj tak neprestala prenasledovať. V roku 2003 sudca podpísal nový príkaz na jeho zatknutie, avšak to už bol za horami-dolami. V Argentíne sa zakrátko znovu oženil a pár má spolu dve dcérky. Americká vláda sa zatiaľ pokúša o jeho vydanie neúspešne. Ak by ho v štáte Colorado uznali vinným z vraždy Nancy, mohol by mu hroziť trest smrti.

Dom manželov v Denveri
Zobraziť galériu (4)
Dom manželov v Denveri  (Zdroj: Denver District Attorney's Office)

Čo Sonnenfeld videl?

Sonnenfeld pri predieraní sa troskami finančného centra na newyorskom Manhattane natočil hodiny záznamu, ale nikdy ich neodovzdal. Osobitný zreteľ kladie na to, čo našiel pod WTC 6. Vo vnútri objektu mal naraziť na trezor (vystuženú a zabezpečenú miestnosť), ktorej obsah pred nárazom lietadiel niekto vyprázdnil. V dokumentárnom filme natočenom v Argentíne, Sonnenfeld povedal, že jeho objav je dôkazom toho, že vláda USA prinajmenšom vedela, že útoky sa blížia. V tom horšom prípade dokonca pri nich spolupracovala.

Oficiálny filmár 9/11 tvrdí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Sonnenfeld je konšpiračný teoretik a to nielen kvôli tomu, čo videl. Uviedol, že najväčší problém má  pochopiť, ako sa mohla zrútiť budova WTC 7 bez toho, aby ju poškodil nejaký náraz. Nebola zasiahnutá lietadlom a predsa prekvapilo spadla v dokonalom type učebnicovej implózie, pričom jej deštrukcia trvala iba pár sekúnd, čo naznačuje, že tu nebol absolútne žiadny odpor materiálu.

Priznal sa k zabitiu svojej ženy?

Robert Dreyer a Damian Whitehead, ktorí zdieľali väzenskú celu s Kurtom Sonnenfeldom v nasledujúcich dňoch po Nancinej smrti, tvrdia, že najprv popieral obvinenia proti nemu, ale neskôr sa priznal k zabitiu svojej ženy. Ich svedectvo rozhodne filmárovi pri očistení svojho mena nepomôže. Iné dôkazy tiež vypovedajú proti nemu. Najmä krv na jeho rukách a tvári, ktoré videla po polícia po príchode do domu.

Sonnenfeld sa v dokumente vyjadril, že je pripravený toto obťažovanie zastaviť. Napriek tomu, že sudca rozhodol v jeho prospech, americká vláda stále pokračuje v jeho prenasledovaní. On sám sa vraj teraz považuje skôr za Argentínčana, hoci mu chýbajú hory v Colorade, je rozhodnutý zostať žiť vo svojej novej domovine s manželkou a deťmi. Informoval portál news.co.au.

Viac o téme: 9/11DvojičkyWTCKurt Sonnenfeld
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu