Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveriteľné, ale je to tak: Vedci prvý raz v histórii zachytili mimozemský signál z vesmíru

Teleskop v Novom Južnom Walese, ktorý vlny zachytil Zobraziť galériu (3)
Teleskop v Novom Južnom Walese, ktorý vlny zachytil (Zdroj: YouTube)

MELBOURNE - Vedcom zo Swinburne University v Melbourne sa podarilo zachytiť nevídaný jav – cudzí rádiový signál v reálnom čase a priestore! Jeho zdroj je gigantický a od Zeme vzdialený miliardy svetelných rokov.

Prvé rádiové záblesky zachytili vedci už v roku 2007 a odvtedy ich narátali až deväť. Doposiaľ však boli signály týždne až roky vzdialené od skutočného času a miesta vyslania. Až teraz sa vedcom podarilo zachytiť superrýchly záblesk. Emily Petroff, vedúca výskumného tímu Swinburne University povedala, že ide o priekopnícky objav, ktorý privádza astronómov bližšie k pochopeniu podivných kozmických javov. Pred nimi sú vedci bezradní, uvádza spravodajský portál News.com..

„Rýchle rádiové záblesky trvajú presne tak dlho, ako žmurknutie ľudského oka. Preto sú také vzrušujúce,“ vysvetlila Petroff. Zachytené vlny boli kruhovo polarizované, čo naznačuje, že v blízkosti zdroja bolo silné magnetické pole. Kruhový tvar vĺn jednoznačne potvrdzuje mimozemský signál. Vlny vibrujú v dvoch rovinách, nie sú lineárne polarizované. „Ak by sme našli ich pôvodný zdroj, prvý raz by sme boli schopní vypočítať hustotu medzihviezdneho prostredia,“ doplnila výskumníčka.

Neuveriteľné, ale je to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Záhadný zdroj, ktorý signál vyslal, musel byť podľa Emily Petroff obrovský a od Zeme vzdialený asi 5,5 miliárd svetelných rokov. „K dispozícii sú dva modely, ktoré by mohli fenomén vysvetliť,“ uviedla Petroff. Jeden jav vysvetľuje ako kolaps alebo výbuch hviezdy v inej galaxii a druhý hovorí, že môže pochádzať z nejakého druhu energie neutrónovej hviezdy. „Ak by obe teórie boli nesprávne, bolo by to niečo úplne iné,“ poznamenala vedkyňa pre Newscientist.com

Emily Petroff  dodala, že signál zachytil astronomický teleskop s priemerom 64 metrov v Novom Južnom Walese. Výskumný tím po zachytení signálu skúmal dáta ešte ďalších 12 teleskopov z celého sveta, ale žiadny z nich nezachytil nič, čo by sa vyrovnalo významu posledného signálu. 

Neuveriteľné, ale je to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu