Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhadné signály z vesmíru: Vedci pripustili, že by to mohli byť mimozemšťania!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: annesastronomynews.com )

SYDNEY/ PUERTO RICO - Astronómovia riešia záhadu z vesmíru. Dva veľké rádioteleskopy na opačných koncoch zemegule zachytili veľmi krátke, ale veľmi silné výbuchy rádiových vĺn. Nikto momentálne netuší, odkiaľ pochádzajú, ani kto ich vysiela.

Prvýkrát ich ešte v roku 2007 zachytil Parkes teleskop v Austrálii. Duncan Lorimer s kolegami vtedy zaznamenali signály z inej galaxie a zároveň aj také, ktoré boli výrazne bližšie. Niektorí astronómovia boli presvedčení, že ide o šťastnú náhodu, no v minulom roku zaznamenali štyri ďalšie výbuchy rádiových vĺn, píše portál science.com.

Keďže sa však všetko opakovalo iba v jednom observatóriu, mnohí boli presvedčení, že chyba je v teleskope. „Teraz je jasné, že to tak nie je,“ hovorí Lorimer. Rovnaké signály začuli už aj v Puerto Rico. Keďže chýbajú detailnejšie informácie, vzniklo už mnoho teórií vysvetľujúcich, čo sa mohlo stať.

The Parkes Observatory
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google maps)

Niektorí tvrdia, že signály sú spôsobené pulzmi energie zo supermasívnej hviezdy, ktorá sa rúti do čiernej diery. Iní si myslia, že za to môžu erupcie prichádzajúce z niektorej hviezdy podobnej Slnku, ktorá sa nachádza v blízkosti našej sústavy. „Aj v odbornej literatúre už vznikla diskusia o mimozemskej civilizácii,“ hovorí Lorimer.

James Cordes z Cornell University však upozorňuje, že vedci nemajú dostatok informácií. Ich zber zaberie čas a nielen to: "Nevidíme celú oblohu, vidíme len veľmi úzky fragment." Zachytenie takéhoto signálu je preto náhoda. Odborníci sa zhodujú, že mali šťastie, keďže zariadení, ktoré dokážu rádiové vlny tohto druhu prijímať, je veľmi málo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu