Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Koniec vedeckej senzácie: Svetlo je rýchlejšie ako superčastica!

ilustračné foto
ilustračné foto

ŽENEVA - Vedci z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) spochybnili výsledok vlaňajšieho pokusu, pri ktorom sa častice menšie ako atóm údajne pohybovali rýchlejšie ako svetlo. Predstavitelia laboratória podľa agentúry AP oznámili, že experiment poznamenala technická chyba, ktorá zrejme ovplyvnila meranie rýchlosti neutrín. Už skôr ale experti poukazovali na to, že je potrebné meranie potvrdiť pri novom pokuse.

V rámci pôvodného experimentu Opera posielali vedci z urýchľovača v CERN zväzky protónov v pulzoch, ktoré trvali 10 mikrosekúnd. Zo zrážok protónov vznikli neutrína, ktoré prechádzali zemským povrchom a zachytávalo ich laboratórium v ​​talianskom Gran Sasso vzdialené 730 kilometrov od urýchľovača. Podľa meraní prileteli neutrína o 60 nanosekúnd skôr, než by mali, ak by sa pohybovali rýchlosťou svetla.

Zástupcovia CERN ale teraz uviedli, že pri pokuse boli objavené dve chyby v súvislosti so systémom GPS, ktorý vedci využívali na určenie presného času vyslania neutrín zo Švajčiarska a ich zachytenie v Taliansku. Jedna z chýb mohla spôsobiť, že vedci vypočítali rýchlosť neutrín vyššiu, než skutočne bola, druhá naopak mohla spôsobiť podcenenie skutočnej rýchlosti častíc.

Podľa amerického odborného serveru ScienceInsider chyby zavinil zle upevnený optický kábel, ktorý spájal prijímač signálu od satelitov GPS s počítačmi v laboratóriu.

"Našli sme možné vysvetlenie (výsledkov minuloročného experimentu)," uviedol hovorca CERN James Gillies. "Nebudeme to ale vedieť určite, kým neurobíme skúšku s vyslaním nového lúča (neutrín) do Gran Sassa," dodal.

Podľa Einsteinovej teórie relativity, ktorá je vedcami na celom svete doteraz uznávaná ako správna, by sa vo vesmíre nič nemalo pohybovať rýchlejšie ako svetlo. Ak by sa preukázalo, že neutrína môžu túto rýchlosť prekonať, znamenalo by to prelomenie jedného z pilierov súčasnej fyziky. Odborníci sa však už vlani stavali k prekvapivým výsledkom experimentu Opera opatrne a zdôrazňovali, že je potrebné meranie nezávisle potvrdiť pri novom pokuse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu