Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tienisté stránky jedla: VIDEOexperiment vyvolal znepokojenie!

Trávenie syntetickej potravy a domáceho jedla
Trávenie syntetickej potravy a domáceho jedla (Zdroj: vimeo)

BOSTON - Vďaka americkej umelkyni Stefani Bardinovej sa prvýkrát objavila kamera vo vnútri ľudského žalúdka, aby porovnala rozdiel medzi trávením syntetického a domáceho jedla. Výsledky prieskumu nie sú síce prekvapivé, ale v každom prípade vyvolávajú znepokojenie.

Bardinová nadviazala spoluprácu s gastroenterológom z Harvardovej univerzity. Doktor Braden Kuo potom v nemocnici v Bostone v Massachusetts dohliadal na experiment, pri ktorom dobrovoľníci spolu s jedlom prehltli dve rôzne kapsule, mikrokameru M2A a diagnostickú sondu PillCam.

Tieto dve kapsule, ktoré sa používajú v gastroenterológii pri diagnostike, urobili v žalúdkoch dobrovoľníkov jedinečné záznamy. Kým PillCam monitorovala podmienky vo vnútri gastrointestinálneho traktu pomocou senzorov tlaku, teploty a pH, kapsula M2A procesy vo vnútri tiel natočila mikrokamerou.

Dobrovoľníci dostali podobné jedlá, avšak s diametrálne odlišným zložením. Prvý skonzumoval priemyselne vyrábané potraviny, teda instantnú ázijskú rezancovú polievku, športový nápoj a gumové medvedíky.

Druhý jedol potraviny bez pridaných konzervantov a iných umelých látok - domáce rezance, ibištekový čaj a želatínové cukríky vyrobené z ovocnej šťavy.

Výsledok, ktorý zverejnili koncom januára 2012 na internete, ukázal, s akými ťažkosťami žalúdok zápasí s priemyselne spracovanými potravinami - instantné rezance aj po viac ako dvoch hodinách trávenia vyzerajú stále podobne.

A nielen to, sondy, ako sa zdá, môžu dokonca odhaľovať prekvapivé a znepokojujúce prísady, ktoré sú na zozname zloženia priemyselných potravín utajované alebo upravené.

Instatné jedlo vľavo, domáca strava vpravo

Trávenie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu