Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poškodená stena nádrže s kalom sa čoskoro zrúti!

Pri nešťastí vytieklo 700 tisíc kubických metrov kalu
Pri nešťastí vytieklo 700 tisíc kubických metrov kalu

BUDAPEŠŤ - Poškodenú severnú stenu nádrže maďarskej hlinikárne blízkosti obce Kolontár vraj už nie je možné zachrániť a skôr či neskôr sa zrúti. Novinárom to podľa agentúry MTI oznámil Zoltán Illes z maďarského ministerstva pre životné prostredie. Poprel tak niektoré predchádzajúce správy, že sa trhliny v hrádzi nezväčšili a že je situácia nádejná.

Kvôli vlhkosti sa počas noci 25 metrov dlhá a vyše pol metra široká trhlina ďalej zväčšila a odborníci zdieľajú presvedčenie, že sa stena zrúti. "K tragédii môže dôjsť počas dňa, alebo týždňa," uviedol Illes, podľa ktorého je ale šanca, že sa predtým v Kolontári podarí dostavať ďalšia ochranná stena.

Šesťsto metrov dlhá a desať metrov vysoká bariéra by mala byť dokončená v pondelok večer a mala by ochrániť doteraz nezasiahnutú časť obce pred prípadným ďalším prílevom jedovatého kalu, ktorého pondelkový únik si vyžiadal najmenej sedem mŕtvych a asi 120 zranených.

Ak kal z nádrže unikne znova, bude hustejší a môže sa dostať do vzdialenosti 500 až 1000 metrov od rezervoáru, povedal ďalej Illes. Podľa meraní uskutočnených z vrtuľníka v nádrži zostáva okolo dvoch a pol milióna kubických metrov jedovatého kalu. Pri pondelkovom nešťastí, ktoré je najväčšou ekologickou katastrofou v dejinách Maďarska, vytieklo asi 700.000 kubických metrov kalu.

Informácie, ktoré poskytol Illes, sú v príkrom rozpore s údajmi, ktoré dnes ráno poskytol hovorca záchranárov Tibor Dobson. Ten povedal, že sa trhliny v nádrži dnes v noci nezväčšili a nepribudli ani žiadne ďalšie.

Kriticky hodnotil situáciu už v sobotu na tlačovej konferencii v blízkej obci Ajka maďarský premiér Viktor Orbán, keď vyhlásil, že sa poškodená hrádza veľmi pravdepodobne pretrhne. Z nádrže by v takom prípade mohlo uniknúť ďalších až 500.000 kubických metrov kalu, oznámil Orbán.

Úrady kvôli nebezpečenstvu v sobotu evakuovali asi 800 obyvateľov obce Kolontár. Občania mohli odísť vlastnými autami, alebo autobusmi. V takom prípade si mohli vziať batožinu s hmotnosťou 20 kilogramov. Časť z obyvateľov Kolontáru našla dočasné ubytovanie v Ajke.

Na prípadnú evakuáciu sa v sobotu pripravilo aj viac ako 5000 obyvateľov ďalšej blízkej obce Devecser. Podľa Dobsona asi 400 až 500 z nich už dobrovoľne miesto opustilo. Na mieste sú ďalej pripravené stovky vojakov a nákladných vozidiel pre prípad, že bude o evakuácii rozhodnuté.

Na pomoc so znižovaním vplyvu havárie na životné prostredie pricestuje v pondelok do Budapešti päť expertov z Rakúska, Belgicka, Francúzska, Nemecka a Švédska.

Kal z nádrže zničil život v riekach Marcali a Torna, ktoré už podľa Illesa nie je možné zachrániť. V Dunaji kal zatiaľ závažné škody podľa maďarských činiteľov nenapáchal a podľa sobotňajšieho vyhlásenia maďarského premiéra je pripravený dostatok ochranných a neutralizujúcich látok, aby sa zamoreniu rieky zabránilo.

Hrádza sa pretrhla zo zatiaľ nezistených príčin, ale ekológovia aj maďarský premiér sú presvedčení, že za únikom stojí ľudská chyba. Orbán už tiež sľúbil "najprísnejšie možné následky" pre zodpovedné osoby.

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) v sobotu uviedol, že hrádza nádrže vraj netesnila už niekoľko mesiacov. Fotografie z júna tohto roka podľa WWF dokazujú, že už vtedy z čiastočne poškodenej nádrže vytekal červený kal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu