Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hodnoty hliníka a vanádu v Dunaji už výrazne klesli

Hodnoty hliníka a vanádu výrazne poklesli
Hodnoty hliníka a vanádu výrazne poklesli (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koncentrácie hliníka a vanádu v Dunaji, ktoré sa podstatne zvýšili po ekologickej havárii v maďarskej hlinikárni Ajka, už výrazne klesli. Vodohospodári v sobotu ráno namerali nepatrne vyššiu prítomnosť hliníka oproti stanovenej norme iba na maďarskej strane rieky oproti Komárnu.

Vyplýva to z analýzy meraní ťažkých kovov, ktorú na internete zverejnil Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Najvyššie hodnoty boli zistené vo štvrtok, v piatok ráno už znečistenie ustupovalo. "Analýza na obsah ťažkých kovov zo vzoriek odobratých v piatok napoludnie a večer aj v sobotu ráno potvrdzuje výrazné zlepšenie kvality vody v Dunaji," informovali vodohospodári. Ministerstvo pôdohospodárstva už skôr tvrdilo, že vážne nebezpečie po zvýšení koncentrácií hliníka a vanádu v rieke nehrozí.

SVP plánuje nasledujúce meranie s odbermi vzoriek a analýzou vykonať v pondelok. Nešťastie v Maďarsku, ktoré sa označuje za najhoršiu ekologickú katastrofu v histórii tejto krajiny, si vyžiadalo najmenej sedem obetí. Jedovatý červený kal z pretrhnutej nádrže zasiahol viaceré obce, časť územia urobil prinajmenšom na istý čas neobývateľným. Nečistoty prenikli riekou Rába až do Mošonského Dunaja, odkiaľ sa dostali aj do hlavného toku.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa obáva, že poškodená hrádza pri nádrži hlinikárne sa opäť pretrhne. Úrady preto evakuovali blízku obec Kolontár. Vodohospodárom sa dnes ráno pre hmlu nepodarilo odobrať vzorku vody z ústia Mošonského Dunaja. Koncentrácia hliníka v tejto oblasti vo štvrtok takmer 65-násobne prekročila hranicu 200 mikrogramov na liter požadovanú nariadením vlády o kvalite povrchových vôd. V piatok podvečer dosahoval hlínik v mošonskom ramene 389 mikrogramov.

SVP vzhľadom na významný pokles hodnôt v hlavnom toku Dunaja pri Veľkých Kosihách predpokladá ich návrat pod stanovenú normu aj v ústí Mošonského Dunaja. Vanád presiahol v piatok večer v ústí mošonského ramena požadovanú hodnotu už len nepatrne. Experti ho namerali 20,3 mikrogramu na liter, ešte vo štvrtok pritom dosiahol 107 mikrogramov. Hodnota stanovená nariadením má byť 20 mikrogramov na liter.

V ústí mošonského ramena sa vo štvrtok večer zistilo aj mierne zvýšenie jedovatého arzénu. Neskôr sa už jeho koncentrácia dostala pod určenú zákonnú normu. Biochemička Kateřina Věntusová z ekologického hnutia Greenpeace poznamenala, že namerané čísla nie sú úplne výnimočné, vyžadujú si však ďalší monitoring, a to nielen vody, ale aj sedimentov a prípadne rýb. Hliník by podľa nej predstavoval nebezpečie, ak by bol v kyslom prostredí.

"V kyslom prostredí má hliník toxické a karcinogénne vlastnosti," povedala. Hodnota pH, ktorá vyjadruje kyslosť a zásaditosť, však bola po havárii v Ajke naopak v Dunaji zvýšená, teda viac zásaditá. V súčasnosti sa už situácia stabilizovala a pH dosahuje podľa vodohospodárov úroveň mierne nad osem, čo je normálny stav pre tento veľtok v tomto ročnom období. V prípade vanádu sú jedovaté jeho zlúčeniny, vážne ochorenia spôsobuje prach s obsahom tohto prvku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu