Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kolontár začali evakuovať kvôli ohrozeniu kalom

Zaplavená obec Kolontár
Zaplavená obec Kolontár

BUDAPEŠŤ - Maďarské úrady dnes začali totálnu evakuáciu obce Kolontár, ktorú v pondelok spoločne s ďalšími dedinami v jej okolí zaplavil vysoko toxický kal z neďalekej nádrže tamojšej hlinikárne. Podľa agentúry MTI hrozí opätovné pretrhnutie poškodenej hrádze.

Hovorca záchranných operácií Tibor Dobson povedal, že odborníci vyslovili obavy, že steny hrádze krehnú a že sa môžu uvoľniť toxické látky, ktoré v lagúne ešte zostali. Dodal však, že zatiaľ žiadny nový únik nebol zaznamenaný. Na miesto dorazil dnes ráno maďarský premiér Viktor Orbán.

Pondelňajšie pretrhnutie hrádze odkaľovacej lagúny si vyžiadalo podľa poslednej bilancie najmenej sedem mŕtvych. Úrady naďalej pátrajú po jednom nezvestnom. Z nádrže uniklo až 700 tisíc kubických metrov kalu.

Hrádza sa pretrhla zo zatiaľ nezistených príčin. Spoločnosť MAL, ktorej zariadenie patrí, všetku zodpovednosť odmieta. Orbán vo štvrtok v obci Kolontár povedal, že pretrhnutie hrádze očividne vyzerá ako ľudská chyba. Rovnaký názor majú aj ekológovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu