Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovákov zadržaných v Stredoafrickej republike prepustili

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA - Siedmi Slováci, ktorých zadržali v Stredoafrickej republike s odôvodnením, že sú žoldniermi a revolucionármi, pustili na slobodu. Ukázalo sa totiž, že išlo naozaj len o poľovníkov s riadnym povolením na poľovačku. Potvrdil to hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. V súčasnosti sú už na slobode a diplomati pracujú na tom, aby im pomohli.

Armáda v meste Nola na juhozápade Stredoafrickej republiky zadržala v stredu niekoľkých Slovákov, hovorilo sa o desiatich. Píše o tom vo svojom dnešnom vydaní denník Právo s odvolaním sa na panafrický týždenník Jeune Afrique. Pôvodne médiá informovali, že zadržaní sú Česi. Nakoniec sa však ukázalo, že ide o občanov Slovenskej republiky.

Vojaci mužov zatkli vo chvíli, keď nakladali dve debny so zbraňami a muníciou. Po zatknutí ich odzbrojili a previezli do hlavného mesta Bangui, kde skončili v celách na miestnom veliteľstve.

Skupina mužov do africkej krajiny priletela legálne asi pred desiatimi dňami s tým, že sú investormi v lesníctve a poľnohospodárstve. Potom sa však objavili informácie, že ide o žoldnierov, ktorí sa mali pokúsiť destabilizovať situáciu v krajine. Niektoré zdroje uvádzali, že zatknutí sú poľovníci, ktorí nemali v krajine registrované zbrane, a stali sa obeťou vypätej politickej situácie v republike. Podľa listu Jeune Afrique však zaistené zbrane nie sú poľovnícke. Zbrane akého druhu mali Slováci pri sebe, nevedel Schwarzbacher špecifikovať.

"Táto udalosť viedla k eskalácii napätia v krajine. Žiadny pokus o prevzatie moci sa zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Zatknutie ale vystupňovalo psychózu v stredoafrickej metropole," upozornil týždenník. V stredu ráno údajne v Bangui kolovali zvesti o pokuse o štátny prevrat. V Stredoafrickej republike momentálne panuje veľmi napätá atmosféra. Prezident Francois Bozizé po dlhom váhaní vypísal prezidentské voľby na 23. januára budúceho roka, hoci by sa podľa volebnej komisie mali konať už tento rok v októbri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu