Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V južnej Ázií už 15.000 obetí

V Thajsku obrovské vlny zasiahli najmä turistami obľúbený ostrov Phuket. Zobraziť galériu (12)
V Thajsku obrovské vlny zasiahli najmä turistami obľúbený ostrov Phuket.

Naí Dillí/Jakarta/Bangkok - Katastrofálne ničivé zemetrasenie a následné obrovské prílivové morské vlny si v nedeľu, podľa neoficiálnych agentúrnych informácií vyžiadali v južnej Ázii najmenej 15.000 obetí na ľudských životoch.

Ďalšie tisícky osôb utrpeli rozličné poranenia a stovky osôb, najmä turistov sú nezvestné. Zmetrasenie sa odohralo o 7.59 miestneho a o 01.59 SEČ.

Doteraz nie sú známe informácie o prípadných mŕtvych, zranených Slovákoch v regióne. Otrasy pôdy, ktorých epicentrum bolo v blízkosti indonézskej Sumatry mali, podľa najnovších informácií amerického Inštitútu pre geológiu v Colorade mali intenzitu až 8,9 stupňa Richterovej stupnice.

Ide o najničivejšie podmorské zemetrasenie za posledných 44 rokov, keď naposledy podobné zemetrasenie s tisíckami obetí postihlo v roku 1960 Čile. Pôvodne indonézske inštitúty ráno hovorili, že zemetrasenie malo silu 6,4, americké 8,1 až 8,5 a napokon japonské 8,0 stupňa Richterovej stupnice. Postihnuté je Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maledivy a Bangladéš. Otrasy boli značne citeľné aj v Malajzii a Singapúre.

Cunami zničilo až polovicu pobrežia Srí Lanky, keď tu doteraz zaregistrovali až 6090 obetí. Informoval dnes jeden z hovorcov vládneho kabinetu. Podľa neoficiálnych informácií je mŕtvych 1500 až 1650.

Obrovské vlny tu postihli viac ako milión obyvateľov. Desaťtisíce osôb sú bez prístrešia. Ďalšie stovky ľudí sú tu nezvestné a rovnako stovky utrpeli poranenia. Vlny katastrofálne zasiahli aj južné regióny Indie, kde ich následkom zahynulo najmenej 4287 osôb. Povedal indický minister vnútra Šifrádž Patil. Cunami tu ničilo domy, cestné komunikácie a strhávalo mosty. Podobne aj tu sú nezvestné stovky osôb a stovky sú zranené.

V Indonézii si tragédia vyžiadala už najmenej 4500 obetí a stovky zranených. Ďalšie stovky osôb sú nezvestné, medzi nimi aj 200 rybárov. V indonézskej provincii Atjeh zrútenie viacerých budov a medzi obyvateľmi vyvolalo veľkú paniku. Ničivý živel tu strhával mosty a domy. Telefonické spojenie vo viacerých postihnutých oblastiach, ako aj vlaková doprava nefunguje.

V Thajsku zaznamenali najmenej 461 mŕtvych a 5000 zranených. Počet obetí však bude údajne dramaticky pribúdať. Doteraz je na pobreží thajskej provincie Krábí nezvestná výletná loď s viac ako 100 pasažiermi. Vlny zasiahli najmä ostrov Puket, ktorý je obľúbenou destináciou zahraničných turistov, vrátane slovenských občanov. Úrady sa obávajú, že v lokalite sú ďalšie stovky nezvestných.

Podľa slov hovorcu vládneho kabinetu Jakrapoba Penkaira je úplne odrezaný od sveta ostrov Phi-Phi medzi Phuketom a pevninou. Vlny na Pukete zničili najmä luxusné hotelové zariadenia. V Thajsku v súčasnosti vrcholí turistická sezóna. "Bolo to ako orkán, veľa zahraničných turistov je stále nezvestných. Vlny doslova hádzali veľké lode o múry hotelov. Všade je tu veľký smrad," povedala jedna z turistiek, ktorá katastrofu prežila.

Najmenej obetí - 40 registrujú následkom dnešného cunami doteraz v Malajzii. Ďalších najmenej 60 osôb utrpelo poranenia. Medzi obeťami, sú podľa oficiálnych zdrojov z metropoly Kuala Lumpur najmä zahraniční turisti.

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky je v intenzívnom kontakte so Zastupiteľskými úradmi SR v Jakarte, Naí Dillí, Bangkoku a Kuala Lumpur v súvislosti s dnešným tragickým zemetrasením a následnými prívalovými morskými vlnami. Podľa doterajších informácií medzi obeťami, prípadne zranenými nie sú slovenskí občania. Spomínané zastupiteľské úrady SR sú rovnako v stálom kontakte s miestnymi úradmi. Pre TASR to dnes uviedol v súvislosti s nešťastím hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Juraj Tomaga. ZÚ SR sa snažia kontaktovať všetkých slovenských turistov v oblasti.

Najviac slovenských turistov z postihnutých oblastí chodieva najmä na thajský ostrov Phuket a Maledivy. V ostatných oblastiach, ako v postihnutých regiónoch Indonézie, Srí Lanky a Indie sa vyskytujú slovenskí občania veľmi sporadicky aj vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v regiónoch.

Viacero európskych krajín, ktorých občania chodievajú najmä do Thajska a na Maledivy dnes vytvorilo na svojich ministerstvách zahraničných krízové štáby. Prostredníctvom horúcich telefónnych liniek informujú príbuzných. Na strane druhej veľké európske cestovné kancelárie napríklad ako nemecká TUI má problémy spojiť sa s lokalitami, keďže tam po katastrofe nefunguje telefonické spojenie.

Zemetrasenie a cunami bolo citeľné dnes aj v Singapure. Odtiaľ zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete a zranení. Silné a katastrofálne zemetrasenie o sile 7,3 stupňa Richterovej stupnice postihlo dnes aj južné regióny Bangladéša, odkiaľ sú hlásené 2 obete. Zároveň pobrežie krajiny, podobne ako aj v iných južných ázijských krajinách dnes zasiahli smrteľne vysoké morské vlny. Doteraz nie sú známe oficiálne údaje o počte obetí a o zranených. Rovnako nie sú známe výšky škôd. Epicentrum otrasov sa nachádzalo približne 1000 kilometrov od prístavného mesta Čittagong.

Podľa najnovších informácií agentúry ČTK počet obetí prekročil už 15.000, novú bilanciu obetí zverejnila Indonézia, kde celková bilancia obetí stúpla už na 4185. Najviac postihnutou je Srí Lanka, kde zahynulo už asi 4500 osôb.


Po zemetrasení v Ázií je zatiaľ ai 15 českých občanov nezvestných
Po dnešnom ničivom zemetrasení v juhovýchodnej Ázií je zatiaľ podľa dostupných informácií nezvestných 15 českých občanov, medzi nimi aj spevák Karel Gott so svojou priateľkou. Cestovnej kancelárii Marco Polo sa doteraz nepodarilo naviazať spojenie s piatimi klientami na ostrove Maledivy.


Podľa najnovšej informácie Českej televízie sú Karel Gott a Karel Svoboda v poriadku.


Podľa agentúry ČTK cez noc výrazne stúpla bilancia mŕtvych na Srí Lanke, odkiaľ je ich podľa agentúry AP hlásených už viac než 6000. V niektorých částiach postihnutého ázijského regiónu bolo pritom dnes ráno cítiť nové otresy pôdy, ktoré si však podľe doterajších informácií nevyžiadali žiadne ďalšie škody.

Na Phukete zahynul aj vnuk thajského kráľa Pchúmipchona Adundéta, dvadsaťjedenročný Bhúmi Jensen. V dobe katastrofy jazdil s priateľmi na vodnom skútri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu