Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Svet cukroviniek sa otriasa v základoch! Trhy hlásia obrovské nárasty cien: Pripravte sa na najhoršie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Cena kakaa sa od začiatku tohto roka zhruba zdvojnásobila a dostala sa na rekordných viac ako 8400 dolárov (195.500 Kč) za tonu. Za posledné dva roky vzrástla štvornásobne. Žiadna globálne obchodovaná komodita tento rok nezdražuje rýchlejšie, čo sa v najbližších mesiacoch začne podľa analytikov naplno prejavovať aj v maloobchodnej sieti. Ceny čokolád a iných kakaových produktov by sa tak mohli zvýšiť až o desiatky percent.

"Cena kakaa začala stúpať na začiatku minulého roka. Z cien okolo 2000 dolárov za tonu sa dostala až na súčasných 8000 dolárov za tonu. Rast ceny je v tomto období vyšší ako pri olivovom oleji alebo pomarančovom koncentráte, ktoré si už prechádzajú maloobchodným cenovým vzostupom," uviedol analytik XTB Jiří Tyleček.

archívne video

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Globálna ponuka tejto komodity je závislá od krajín afrického Sahelu, teda v severnej Afrike na južnom okraji Sahary. Za tromi štvrtinami globálnej produkcie stojí relatívne malá oblasť západnej Afriky. Hrozbou pre takto koncentrovanú produkciu je zlé počasie a neúroda, čo sa v tomto prípade stalo, upozornil Tyleček.

Pestovateľské sezóny zasiahlo sucho

Krajina Sahelu postihol klimatický jav El Niňo už druhým rokom v rade. Najväčším problémom bola narušená sezónnosť zrážok. Už dve pestovateľské sezóny zasiahlo sucho úrodu najprv v období vyzretia kakaových strukov, chabou produkciu následne spláchla vlna dažďov, ktorá priniesla choroby kakaovcov a znehodnotenie produkcie. Dodávky kakaa z Pobrežia Slonoviny, ktoré je najväčším svetovým producentom, medziročne klesli o 30 percent, a to už pred rokom boli nižšie ako v rokoch predchádzajúcich.

Veľké potravinárske spoločnosti nakupujú suroviny na výrobu svojich produktov na dlhý čas dopredu a udržiavajú si zásoby. To je aj jedným z faktorov, ktoré stoja za stále ešte relatívne priaznivými cenami kakaových produktov v obchodných reťazcoch. To ale podľa Tylečka nemôže trvať dlho, zdraženie by mohlo byť aj skokové. Už teraz sa veľkoobchodné nákupy kontraktov na kakao za vysoké ceny začínajú prepisovať do cien v maloobchode.

Riešenie problému

Výrobcovia kakaových výrobkov môžu preniesť vysokú cenu na zákazníka alebo znížiť výrobky pri zachovaní cien. Ďalšou možnosťou je znižovanie objemu kakaovej zložky, prípadne sa do čela marketingových kampaní môžu dostávať produkty postavené na cukre či iných lacnejších surovinách. "Platí, že čím väčší obsah kakaa, tým je vyššie riziko podstatného nárastu cien. Situáciu ovplyvní tiež vývoj cien ďalších surovín či náklady výrobcov, ale rast cien kakaa je taký extrémny, že podstatné zdraženie je nabielodni," poznamenal Tyleček.

Finančný riaditeľ švajčiarskej čokoládovne Lindt & Sprüngli Martin Hug podľa agentúry Bloomberg povedal, že predvídať vývoj cien kakaa je teraz zložité, ale že ich podnik sa snaží mať dodávky kakaa potrebného na výrobu čo najviac pod kontrolou. "Snažíme sa, ako to len ide," povedal Hug.

Viac o téme: PotravinyKakaoČokoládaBurzyCena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu